Zupa krem z pora – składniki

  • 250 ml bulionu warzywnego  
  • ząbek czosnku 
  • 3 i 1/3 łyżki jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu  
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek
  • 140 g pora
  • 30 g selera 
  • ziemniak
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Jak zrobić zupę krem z pora

Pory dokładnie myjemy, szczególnie między warstwami, by pozbyć się zanieczyszczeń. Kroimy.

Ziemniaki i seler obieramy i kroimy na nieduże kawałki.

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie warzywa i przyprawy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Po ugotowaniu dodajemy jogurt i całość blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.