Wartości odżywcze: kalorie – 429 kcal; białko – 23,71 g; tłuszcze – 13,56 g; węglowodany – 51,73 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Spaghetti veganiese – składniki:

  • 90 g tofu wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych  
  • łyżeczka bazylii 
  • łyżeczka oregano 
  • 2/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 i 1/4 rukoli  
  • 1/6 łyżeczki soli 
  • łyżka płatków drożdżowych  
  • 200 ml passaty

Jak zrobić spaghetti veganiese?

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy przyprawy, pokruszone w rękach tofu i passatę. Dokładnie mieszamy, aż zrobi się gęsty sos.

Wykładamy na makaron i dekorujemy rukolą, płatkami drożdżowymi oraz przekrojonymi na połówki pomidorkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.