Wartości odżywcze: kalorie – 386 kcal; białko – 11,26 g; tłuszcze – 10,55 g; węglowodany – 65,45 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Pudding ryżowy z owocami leśnymi – składniki:

  • łyżeczka ksylitolu
  • 150 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu
  • 1/3 garści orzechów laskowych
  • 150 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2/3 łyżeczki kardamonu 
  • 40 g ryżu basmati
  • 1/5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić pudding ryżowy z owocami leśnymi?

Ryż gotujemy na mleku, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i słodzik.

Skrobię mieszamy z ok. 50 ml wody i wlewamy do ryżu.

Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Przekładamy do miseczki.

W czasie gotowania ryżu w drugim garnku gotujemy mieszankę owocową, aż owoce zaczną się rozpadać. Owoce przekładamy na ryż. Dodajemy pokruszone orzechy.