Wartości odżywcze: kalorie – 386 kcal; białko – 11,26 g; tłuszcze – 10,55 g; węglowodany – 65,45 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min
Pudding ryżowy z owocami leśnymi – składniki:
- łyżeczka ksylitolu
- 150 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu
- 1/3 garści orzechów laskowych
- 150 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
- 3/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 2/3 łyżeczki kardamonu
- 40 g ryżu basmati
- 1/5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić pudding ryżowy z owocami leśnymi?
Ryż gotujemy na mleku, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i słodzik.
Skrobię mieszamy z ok. 50 ml wody i wlewamy do ryżu.
Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Przekładamy do miseczki.
W czasie gotowania ryżu w drugim garnku gotujemy mieszankę owocową, aż owoce zaczną się rozpadać. Owoce przekładamy na ryż. Dodajemy pokruszone orzechy.