Wartości odżywcze: kalorie - 391 kcal; białko - 35,75 g; tłuszcze - 10,64 g; węglowodany - 42,32 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 45 min

Drobiowe kotleciki z warzywami, kalafiorem z pesto i kaszą bulgur - składniki

  • jajko  
  • 150 g kalafiora 
  • 100 g mięsa mielonego z indyka 
  • 3/4 łyżeczki liści pietruszki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)  
  • 1 i 1/4 łyżeczki koperku suszonego 
  • 2/3 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku 
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 cebuli dymki
  • 30 g kaszy bulgur 
  • 1 łyżeczka zielonego pesto

Jak zrobić drobiowe kotleciki z warzywami, kalafiorem z pesto i kaszą bulgur?

Kalafior gotujemy, aż będzie al dente.

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Do mięsa dodajemy jajo, posiekaną dymkę, natkę, koperek i resztę przypraw (poza pesto).

Wyrabiamy kotleciki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca na ok. 20 min.

Zdejmujemy kaszę z ognia.

Ugotowany kalafior kroimy na drobne kawałki, dodajemy pesto i pokrojone w połówki pomidorki.