Wartości odżywcze: kalorie - 391 kcal; białko - 35,75 g; tłuszcze - 10,64 g; węglowodany - 42,32 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 45 min
Drobiowe kotleciki z warzywami, kalafiorem z pesto i kaszą bulgur - składniki
- jajko
- 150 g kalafiora
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 3/4 łyżeczki liści pietruszki
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 i 1/4 łyżeczki koperku suszonego
- 2/3 łyżeczki oregano suszonego
- 1/3 łyżeczki papryki w proszku
- 2 szczypty pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 cebuli dymki
- 30 g kaszy bulgur
- 1 łyżeczka zielonego pesto
Jak zrobić drobiowe kotleciki z warzywami, kalafiorem z pesto i kaszą bulgur?
Kalafior gotujemy, aż będzie al dente.
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa dodajemy jajo, posiekaną dymkę, natkę, koperek i resztę przypraw (poza pesto).
Wyrabiamy kotleciki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca na ok. 20 min.
Zdejmujemy kaszę z ognia.
Ugotowany kalafior kroimy na drobne kawałki, dodajemy pesto i pokrojone w połówki pomidorki.