Wartości odżywcze: kalorie - 428 kcal; białko - 15,74 g; tłuszcze - 17,53 g; węglowodany - 57,63 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min

Zupa krem z buraka i fasoli - składniki

  • 2/3 garści łuskanych pestek dyni
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • 1 burak
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 2/3 łyżeczki liści pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku suszonego  
  • 2 szczypty pieprzu  
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • sól
  • 2/3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g fasoli konserwowej

Jak zrobić zupę krem z buraka i fasoli?

Buraki gotujemy do miękkości.

Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem liścia laurowego i odrobiny soli. Po chwili dodajemy pozbawione gniazda nasiennego, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, majeranek oraz tymianek.

Dusimy wszystko przez 3-4 minuty.

Następnie do garnka wlewamy bulion. Kiedy baza zupy zacznie wrzeć, dodajemy fasolę oraz pokrojone w kostkę, wcześniej ugotowane buraki.

Po 5 minutach gotowania zdejmujemy z palnika, wyjmujemy liść laurowy i blendujemy na gładki krem. Po zmiksowaniu doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki.