Wartości odżywcze: kalorie - 428 kcal; białko - 15,74 g; tłuszcze - 17,53 g; węglowodany - 57,63 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min
Zupa krem z buraka i fasoli - składniki
- 2/3 garści łuskanych pestek dyni
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 burak
- 1/2 cebuli
- 1/2 jabłka
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 2/3 łyżeczki liści pietruszki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka majeranku suszonego
- 2 szczypty pieprzu
- łyżeczka tymianku suszonego
- sól
- 2/3 łyżki soku z cytryny
- 100 g fasoli konserwowej
Jak zrobić zupę krem z buraka i fasoli?
Buraki gotujemy do miękkości.
Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem liścia laurowego i odrobiny soli. Po chwili dodajemy pozbawione gniazda nasiennego, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, majeranek oraz tymianek.
Dusimy wszystko przez 3-4 minuty.
Następnie do garnka wlewamy bulion. Kiedy baza zupy zacznie wrzeć, dodajemy fasolę oraz pokrojone w kostkę, wcześniej ugotowane buraki.
Po 5 minutach gotowania zdejmujemy z palnika, wyjmujemy liść laurowy i blendujemy na gładki krem. Po zmiksowaniu doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki.