Wartości odżywcze: kalorie - 404 kcal; białko - 19,89 g; tłuszcze - 23,37 g; węglowodany - 30,05 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania 30 min
Sałatka ziemniaczana z pesto i wędliną - składniki
- 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 garście bazylii
- łyżka oliwy z oliwek
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 szczypty pieprzu
- 4 plastry szynki wieprzowej (60 g)
- ziemniak
- 2 łyżki zielonego pesto
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto i wędliną?
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości (uważamy, by ich nie rozgotować). Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
Ziemniaki mieszamy z pesto. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, a po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z resztą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać listki bazylii.
Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Każdy zrobi jak uważa! Jednemu to potrzebne, innemu nie. Tu chodzi nie o szprycowaną szynkę z pierwszego lepszego mięsnego tylko o np. parmeńską, prosciutto lub coś w ten deseń.