Wartości odżywcze: kalorie - 404 kcal; białko - 19,89 g; tłuszcze - 23,37 g; węglowodany - 30,05 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania 30 min

Sałatka ziemniaczana z pesto i wędliną - składniki

  • 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 garście bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych 
  • 2 szczypty pieprzu  
  • 4 plastry szynki wieprzowej (60 g)
  • ziemniak
  • 2 łyżki zielonego pesto

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto i wędliną?

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości (uważamy, by ich nie rozgotować). Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.

Ziemniaki mieszamy z pesto. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, a po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z resztą.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać listki bazylii. 

Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.