Wartości odżywcze: kalorie - 458 kcal; białko - 37,36 g; tłuszcze - 14,05 g; węglowodany - 51,8 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki

  • 2 łyżki sera parmezan
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 100 g mięsa mielonego, wieprzowego z szynki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?

Makaron gotujemy przez mniej więcej 2-3 minuty, tak by był jeszcze twardy. Odlewamy go, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W naczyniu do zapiekania układamy startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy mielone mięso i ugotowany makaron.

Pomidory z puszki mieszamy z bazylią, roztartym czosnkiem oraz przyprawami. Wylewamy na mięso i warzywa. Całość posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 30 minut.