Wartości odżywcze: kalorie - 379 kcal; białko - 18,75 g; tłuszcze - 5,38 g; węglowodany - 71,23 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów - składniki

  • ząbek czosnku
  • 5 plastrów pomidorów suszonych na słońcu
  • 3 szczypty pieprzu
  • 120 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 2 marchewki
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • garść świeżej bazylii

Jak zrobić pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów?

Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę.

Pastą smarujemy pieczywo, ozdabiamy listkami bazylii. Podajemy z pokrojonymi w słupki marchewkami.