Wartości odżywcze: kalorie - 379 kcal; białko - 18,75 g; tłuszcze - 5,38 g; węglowodany - 71,23 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów - składniki
- ząbek czosnku
- 5 plastrów pomidorów suszonych na słońcu
- 3 szczypty pieprzu
- 120 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 2 marchewki
- kromka chleba pełnoziarnistego
- garść świeżej bazylii
Jak zrobić pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów?
Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę.
Pastą smarujemy pieczywo, ozdabiamy listkami bazylii. Podajemy z pokrojonymi w słupki marchewkami.