Wartości odżywcze: kalorie - 412 kcal; białko - 21,63 g; tłuszcze - 17,02 g; węglowodany - 47,13 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Orzechowe tofu z ryżem i warzywami - składniki
- 90 g naturalnego tofu
- 150 g mrożonego brokuła
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 1/8 korzenia imbiru
- 2 marchewki
- 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g ryżu brązowego
- łyżeczka sosu sojowego
Jak zrobić orzechowe tofu z ryżem i warzywami?
Ryż i brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Na oleju podsmażamy czosnek, drobno posiekany imbir, chili, cebulę, pokrojoną w paski marchewkę oraz pokrojone w kostkę tofu. Dodajemy masło orzechowe, pół szklanki ciepłej wody i sos sojowy. Mieszamy, aż masło orzechowe się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, całość mieszamy z ugotowanym brokułem. Podajemy z ryżem.