Wartości odżywcze: kalorie - 412 kcal; białko - 21,63 g; tłuszcze - 17,02 g; węglowodany - 47,13 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Orzechowe tofu z ryżem i warzywami - składniki

  • 90 g naturalnego tofu
  • 150 g mrożonego brokuła
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/8 korzenia imbiru
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g ryżu brązowego
  • łyżeczka sosu sojowego

Jak zrobić orzechowe tofu z ryżem i warzywami?

Ryż i brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Na oleju podsmażamy czosnek, drobno posiekany imbir, chili, cebulę, pokrojoną w paski marchewkę oraz pokrojone w kostkę tofu. Dodajemy masło orzechowe, pół szklanki ciepłej wody i sos sojowy. Mieszamy, aż masło orzechowe się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Zdejmujemy z ognia, całość mieszamy z ugotowanym brokułem. Podajemy z ryżem.