Wartości odżywcze: kalorie – 396 kcal; białko – 30,8 g; tłuszcze – 9,11 g; węglowodany – 54,11 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Arroz con pollo

  • 100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki natki pietruszki lub kolendry
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 2/3 łyżeczki papryki chili, w proszku
  • 2/3 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 30 g ryżu brązowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić arroz con pollo?

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy z nadmiaru wody i chwilę zostawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojoną paprykę. Smażymy kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, szklankę bulionu (lub szklankę wody i łyżkę bulionu ze słoiczka), sok z limonki (lub cytryny), kmin rzymski oraz chilli (opcjonalnie). Gotujemy mniej więcej 10 min, aż sos się zredukuje.

Danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem posypane natką lub kolendrą.