Wartości odżywcze: kalorie - 389 kcal; białko - 24,01 g; tłuszcze - 19,24 g; węglowodany - 34,87 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Szakszuka z pietruszką i parmezanem - składniki

  • 20 g sera parmezan
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g natki pietruszki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/6 łyżeczki soli
  • kromka chleba pełnoziarnistego

Jak zrobić szakszukę z pietruszką i parmezanem?

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dokładamy  pomidory i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą (ziarna), solą i pieprzem. Można też dodać chili.

Robimy wgłębienie w sosie i wbijamy w nie jajko. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na małym ogniu, aż białko jaja się zetnie. Dodajemy parmezan.

Danie podajemy na gorąco chlebem pełnoziarnistym i posypane posiekaną natką pietruszki.