Wartości odżywcze: kalorie - 389 kcal; białko - 21,01 g; tłuszcze - 17,86 g; węglowodany - 35,91 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Lekka tofucznica z pomidorami i bazylią - składniki

  • 90 g naturalnego tofu
  • garść świeżej bazylii
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Jak zrobić lekką tofucznicę z pomidorami i bazylią?

Cebulę kroimy w kostkę, a pomidorki na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy pokruszone tofu, kurkumę, płatki drożdżowe i sól. Podlewamy 1-2 łyżkami wody. Kiedy tofucznica osiągnie konsystencję jajecznicy, dodajemy pomidorki i posiekaną bazylię (kilka listków zostawiamy do dekoracji).

Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz. Przed podaniem dekorujemy  pozostałymi listkami bazylii. Tofucznica pysznie smakuje podawana na kromkach pieczywa pełnoziarnistego.