Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 19,23 g; tłuszcze – 10,39 g; węglowodany – 64,02 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Sałatka z makaronu, ciecierzycy i ogórka - składniki

  • 1/4  czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 40 g makaronu pełnoziarnistego, świderki
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 łyżki oleju lnianego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 2 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku

Jak zrobić sałatkę z makaronu, ciecierzycy i ogórka?

Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórka kroimy w  cienkie plasterki, oprószamy solą i zostawiamy na kilka minut, aż puści wodę.

Na sos mieszamy jogurt, olej lniany, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Ogórka odciskamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę płuczemy z zalewy i dodajemy do ogórka. Na koniec wlewamy sos i wszystko razem mieszamy.