Wartości odżywcze: kalorie – 419 kcal; białko – 19,23 g; tłuszcze – 10,39 g; węglowodany – 64,02 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Sałatka z makaronu, ciecierzycy i ogórka - składniki
- 1/4 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 40 g makaronu pełnoziarnistego, świderki
- 1/2 ogórka
- 1/2 łyżki oleju lnianego
- 2 szczypty pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 2 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku
Jak zrobić sałatkę z makaronu, ciecierzycy i ogórka?
Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, oprószamy solą i zostawiamy na kilka minut, aż puści wodę.
Na sos mieszamy jogurt, olej lniany, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Ogórka odciskamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę płuczemy z zalewy i dodajemy do ogórka. Na koniec wlewamy sos i wszystko razem mieszamy.