Wartości odżywcze: kalorie - 324 kcal; białko - 21,26 g; tłuszcze - 16,32 g; węglowodany - 25,6 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Omlet z wędliną - składniki
- 2 jajka
- 2 garście świeżej bazylii
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty pieprzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- garść rukoli
- 2 plastry szynki z indyka
- 1 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Jak zrobić omlet z wędliną?
Jajka mieszamy z mąką i przyprawami. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka (ok. 40 ml).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy omlet na złoto z obu stron. Przekładamy na talerz, układamy na nim plasterki wędliny i składamy go na pół. Podajemy z warzywami.