Wartości odżywcze: kalorie - 421 kcal; białko - 44,34 g; tłuszcze - 16,77 g; węglowodany - 24,15 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Sałatka Cezar - składniki

  • 20 g sera parmezan
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
  • 1/3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka octu cydrowego
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 1/2 porcji jogurtu naturalnego Skyr

Jak zrobić sałatkę Cezar?

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Na talerzu układamy pokrojoną sałatkę, na to kładziemy kawałki kurczaka.

Robimy grzanki: pieczywo pieczemy na patelni lub w piekarniku, następnie kroimy je na małe kwadraty.

Na sos mieszamy majonez z musztardą, sokiem z cytryny oraz odrobiną octu. Polewamy sosem sałatkę i posypujemy świeżo startym parmezanem.