Wartości odżywcze: kalorie v 388 kcal; białko – 26,44 g; tłuszcze – 15,07 g; węglowodany – 40,84 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Pad thai z wołowiną – składniki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 limonki
- 30 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 100 g polędwicy wołowej
- cebula dymka
- łyżka kiełków soi
Jak zrobić pad thai z wołowiną?
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na sos mieszamy wszystkie składniki: oleje, sos sojowy, sos tamaryndowy.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pióra, a papryczkę w cienkie plasterki.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, papryczkę i marchew. Dodajemy pokrojone w paski mięso, smażymy, aż będzie gotowe.
Dodajemy makaron oraz sos i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane danie przekładamy na talerz, dekorujemy posiekaną dymką oraz kiełkami soi. Podajemy z limonką.