Wartości odżywcze: kalorie v 388 kcal; białko – 26,44 g; tłuszcze – 15,07 g; węglowodany – 40,84 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Pad thai z wołowiną – składniki

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 limonki
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 100 g polędwicy wołowej
  • cebula dymka
  • łyżka kiełków soi

Jak zrobić pad thai z wołowiną?

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na sos mieszamy wszystkie składniki: oleje, sos sojowy, sos tamaryndowy.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pióra, a papryczkę w cienkie plasterki.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, papryczkę i marchew. Dodajemy pokrojone w paski mięso, smażymy, aż będzie gotowe.

Dodajemy makaron oraz sos i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane danie przekładamy na talerz, dekorujemy posiekaną dymką oraz kiełkami soi. Podajemy z limonką.