Wartości odżywcze: kalorie – 402 kcal; białko – 15,64 g; tłuszcze – 22,21 g; węglowodany – 34,3 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Makaron ze szpinakiem, fetą i migdałami – składniki

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 10 g płatków migdałów
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 szczypty pieprzu
  • 50 g szpinaku
  • 50 g sera feta

Jak zrobić makaron ze szpinakiem, fetą i migdałami?

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy szpinak i chwilę  dusimy, aż szpinak zredukuje swoją objętość.

Dorzucamy ugotowany makaron i pokruszony ser feta, mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem. Uwaga! Nie dodajemy soli.

Makaron podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami, posypany płatkami migdałów.