Wartości odżywcze: kalorie - 399 kcal; białko - 14,51 g; tłuszcze - 15,08 g; węglowodany - 57,67 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min
Ciecierzyca tikka masala - składniki
- 1/2 bakłażana (120 g)
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki pomidorów w puszce
- łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
- 3 szczypty pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki garam masala
- 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 10 g świeżej kolendry
Jak zrobić ciecierzycę tikka masala?
Bakłażana kroimy w kostkę i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka minut, żeby pozbył się goryczy.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy bakłażana, przyprawy, pomidory z puszki oraz ciecierzycę i mleczko kokosowe.
Całość dusimy kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Danie podajemy posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.