Wartości odżywcze: kalorie - 399 kcal; białko - 14,51 g; tłuszcze - 15,08 g; węglowodany - 57,67 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Ciecierzyca tikka masala - składniki

  • 1/2 bakłażana (120 g)
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pomidorów w puszce
  • łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki garam masala
  • 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 10 g świeżej kolendry

Jak zrobić ciecierzycę tikka masala?

Bakłażana kroimy w kostkę i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka minut, żeby pozbył się goryczy.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy bakłażana, przyprawy, pomidory z puszki oraz ciecierzycę i mleczko kokosowe.

Całość dusimy kilka minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Danie podajemy posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.