Wartości odżywcze: kalorie - 381 kcal; białko - 22,19 g; tłuszcze - 11,62 g; węglowodany - 49,58 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowanie: 10 min

Kanapki z pastą z fasoli  i wędliną - składniki

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego 30-proc.    
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 szczypty czarnego pieprzu mielonego
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (70 g) fasoli konserwowej odsączonej
  • 20 g rukoli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 plastry szynki wieprzowej

Jak przygotować kanapki z pastą z fasoli i wędliną?

Fasolę płuczemy z zalewy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Całość blendujemy na gładko. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Składniki pasty można też rozgnieść widelcem.

Kromki pieczywa smarujemy pastą, posypujemy rukolą, na wierzchu kładziemy plasterki wędliny. Kanapki świetnie smakują z ogórkiem kiszonym.