Wartości odżywcze: kalorie - 384 kcal; białko -16,27 g; tłuszcze - 17,19 g; węglowodany - 41,61 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Risotto z porem i parmezanem - składniki
24 g parmezanu
szklanka bulionu warzywnego
1/2 cebuli
ząbek czosnku
70 g pora
40 g ryżu do risotto, arborio
łyżeczka masła
Jak zrobić risotto z porem i parmezanem?
Pora dokładnie myjemy i drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy por, posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem, aż por zmięknie.
Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem.
Dodajemy połowę bulionu i dusimy, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy resztę bulionu i ponownie zostawiamy do wchłonięcia.
Dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by risotto odpoczęło.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.