Wartości odżywcze: kalorie - 446 kcal; białko - 32,38 g; tłuszcze - 19,06 g; węglowodany - 38,93 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Schab z brokułami i ryżem - składniki
łyżka sezamu
150 g brokułu
1/2 cebuli
10 g imbiru, korzeń
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryki chili, świeżej lub suszonej
30 g ryżu basmati
2 łyżeczki sosu sojowego
100 g schabu surowego bez kości
łyżka octu ryżowego
Jak zrobić schab z brokułami i ryżem?
Brokuły gotujemy al dente (uważamy, by nie rozgotować). Możemy użyć mrożonych brokułów. Ugotowane warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu 2-3 min. Dokładamy starty imbir i posiekaną papryczkę chili. Do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i ugotowany wcześniej brokuł oraz kawałki mięsa. Smażymy, cały czas mieszając.
Gdy mięso będzie gotowe, całość posypujemy ziarenkami sezamu.
Podajemy z ugotowanym ryżem.