Wartości odżywcze: kalorie - 446 kcal; białko - 32,38 g; tłuszcze - 19,06 g; węglowodany - 38,93 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Schab z brokułami i ryżem - składniki

łyżka sezamu
150 g brokułu
1/2 cebuli
10 g imbiru, korzeń
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryki chili, świeżej lub suszonej
30 g ryżu basmati
2 łyżeczki sosu sojowego
100 g schabu surowego bez kości
łyżka octu ryżowego

Jak zrobić schab z brokułami i ryżem?

Brokuły gotujemy al dente (uważamy, by nie rozgotować). Możemy użyć mrożonych brokułów. Ugotowane warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Mięso kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu 2-3 min. Dokładamy starty imbir i posiekaną papryczkę chili. Do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i ugotowany wcześniej brokuł oraz kawałki mięsa. Smażymy, cały czas mieszając.

Gdy mięso będzie gotowe, całość posypujemy ziarenkami sezamu.

Podajemy z ugotowanym ryżem.