Wartości odżywcze: kalorie - 405 kcal; białko - 17,58 g, tłuszcze - 20,27 g, węglowodany - 40,36 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Sałatka z kaszy gryczanej, twarogu i buraków - składniki

burak
1/2 cebuli
30 g kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki musztardy
1 i 2/3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
80 g twarogu wędzonego

Jak zrobić sałatkę z kaszy gryczanej, twarogu i buraków?

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Buraki pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości. Jeśli używasz gotowanych kupionych sklepie buraków, pomiń ten krok i pokrój je w kostkę.

Cebulę kroimy w pióra. Kaszę mieszamy z burakami, pokruszonym twarogiem i rukolą.

Jak przygotować dressing?

Oliwę, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy na gładki sos.

Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.