Wartości odżywcze: kalorie - 405 kcal; białko - 17,58 g, tłuszcze - 20,27 g, węglowodany - 40,36 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Sałatka z kaszy gryczanej, twarogu i buraków - składniki
burak
1/2 cebuli
30 g kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki musztardy
1 i 2/3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
80 g twarogu wędzonego
Jak zrobić sałatkę z kaszy gryczanej, twarogu i buraków?
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Buraki pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości. Jeśli używasz gotowanych kupionych sklepie buraków, pomiń ten krok i pokrój je w kostkę.
Cebulę kroimy w pióra. Kaszę mieszamy z burakami, pokruszonym twarogiem i rukolą.
Jak przygotować dressing?
Oliwę, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy na gładki sos.
Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.