Wartości odżywcze: kalorie – 283 kcal; białko – 22,99 g; tłuszcze – 6,61 g; węglowodany – 38,46 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min.
Indyk w sosie pomarańczowym – składniki
ząbek czosnku
100 g mięsa z piersi indyka, bez skóry
łyżeczka ksylitolu
1/2 łyżki octu cydrowego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
pomarańcz
2/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 szczypty pieprzu
2 łyżeczki sosu sojowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki sosu sriracha
Jak zrobić indyka w sosie pomarańczowym?
Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jak zrobić sos pomarańczowy?
Sok z jednej wyciśniętej pomarańczy mieszamy z sosem sojowym, odrobiną ostrego sosu srirachy (opcjonalnie), łyżką octu i łyżeczką ksylitolu.
Sos wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy, aż się zredukuje.