Wartości odżywcze: kalorie - 442 kcal; białko - 26,08 g; tłuszcze - 20,25 g, węglowodany - 42,79 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Łosoś pieczony z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej - składniki

1/4 cebuli
1/2 jabłka
100 g kapusty kiszonej
30 g kaszy gryczanej
2 i 1/2 łyżeczki koperku
100 g łososia świeżego
marchewka
1/2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny

Jak zrobić pieczonego łososia z kaszą gryczaną?

Rybę myjemy, osuszamy i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 7-10 minut.

W tym czasie dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy kaszę gryczaną.

Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę oliwy i doprawiamy do smaku.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę siekamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy z łyżeczką oliwy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.

Rybę podajemy z kaszą i surówką.