Wartości odżywcze: kalorie - 442 kcal; białko - 26,08 g; tłuszcze - 20,25 g, węglowodany - 42,79 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Łosoś pieczony z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej - składniki
1/4 cebuli
1/2 jabłka
100 g kapusty kiszonej
30 g kaszy gryczanej
2 i 1/2 łyżeczki koperku
100 g łososia świeżego
marchewka
1/2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
Jak zrobić pieczonego łososia z kaszą gryczaną?
Rybę myjemy, osuszamy i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 7-10 minut.
W tym czasie dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy kaszę gryczaną.
Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę oliwy i doprawiamy do smaku.
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?
Kapustę siekamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy z łyżeczką oliwy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
Rybę podajemy z kaszą i surówką.