Wartości odżywcze: kalorie - 440 kcal; białko 19,63 g; tłuszcze - 21,52 g, węglowodany - 46,29 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Komosa z burakami i wędzonym twarogiem - składniki

burak
1/2 cebuli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty pieprzu
łyżeczka tymianku
garść rukoli
40 g komosy ryżowej (quinoa)
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
80 g twarogu wędzonego

Jak zrobić komosę z burakami i wędzonym twarogiem?

Buraka pieczemy wcześniej lub wykorzystujemy gotowane buraki, które można kupić w sklepie.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane warzywa i pokrojonego w kostkę buraka. Przyprawiamy tymiankiem oraz pieprzem. Po kilku minutach dodajemy ugotowaną wcześniej komosę oraz 3/4 twarogu. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni.

Kiedy wystygnie, dodajemy resztę twarogu oraz rukolę.