Wartości odżywcze: kalorie - 440 kcal; białko 19,63 g; tłuszcze - 21,52 g, węglowodany - 46,29 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min
Komosa z burakami i wędzonym twarogiem - składniki
burak
1/2 cebuli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty pieprzu
łyżeczka tymianku
garść rukoli
40 g komosy ryżowej (quinoa)
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
80 g twarogu wędzonego
Jak zrobić komosę z burakami i wędzonym twarogiem?
Buraka pieczemy wcześniej lub wykorzystujemy gotowane buraki, które można kupić w sklepie.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane warzywa i pokrojonego w kostkę buraka. Przyprawiamy tymiankiem oraz pieprzem. Po kilku minutach dodajemy ugotowaną wcześniej komosę oraz 3/4 twarogu. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni.
Kiedy wystygnie, dodajemy resztę twarogu oraz rukolę.