Wartości odżywcze: kalorie - 369 kcal; białko - 13,15 g; tłuszcze - 16,38 g; węglowodany - 47,09 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Placki z kiszonej kapusty - składniki

jajko
150 g kapusty kiszonej
1 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
2 szczypty pieprzu
3 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

*Opcjonalnie:
50 ml mleka 2%

Jak zrobić placki z kiszonej kapusty?

Kapustę dokładnie odciskamy, drobno siekamy i przekładamy do miski.

Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz i majeranek. Mieszamy, aby masa pokryła kapustę. W razie potrzeby możemy dodać ok. 50 ml mleka o zawartości 2% tłuszczu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy nieduże placki.

Przy przekładaniu warto użyć płaskiej szpatułki - będzie łatwiej.