Wartości odżywcze: kalorie - 406 kcal; białko - 22,02 g; tłuszcze - 16,08 g; węglowodany - 46,29 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Omlet szarlotka - składniki

jajko
1/2 jabłka
1/2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cynamonu
1/6 łyżeczki soli
2 i 2/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g jogurtu naturalnego skyr

Jak zrobić omlet szarlotkę?

Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W dużej misce mieszamy jogurt skyr, mąkę, jajko, jabłko oraz przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę i smażymy na złoto z obu stron.

Podajemy z masłem orzechowym.

Porady:

Jeśli masz problem z odwróceniem omleta na drugą stronę, zsuń go na talerz, połóż na nim patelnię i odwróć. Będziesz mieć pewność, że się nie połamie.