Wartości odżywcze: kalorie - 406 kcal; białko - 22,02 g; tłuszcze - 16,08 g; węglowodany - 46,29 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Omlet szarlotka - składniki
jajko
1/2 jabłka
1/2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cynamonu
1/6 łyżeczki soli
2 i 2/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g jogurtu naturalnego skyr
Jak zrobić omlet szarlotkę?
Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce mieszamy jogurt skyr, mąkę, jajko, jabłko oraz przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę i smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy z masłem orzechowym.
Porady:
Jeśli masz problem z odwróceniem omleta na drugą stronę, zsuń go na talerz, połóż na nim patelnię i odwróć. Będziesz mieć pewność, że się nie połamie.