Wartości odżywcze: kalorie - 403 kcal; białko - 21,35 g; tłuszcze - 13,11 g; węglowodany - 57,05 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Ryż curry z warzywami - składniki
90 g tofu tradycyjnego, wędzonego
ząbek czosnku
60 g zielonego groszku
10 g imbiru, korzeń
2 marchewki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
70 g pora
łyżeczka curry
3 szczypty pieprzu
30 g ryżu brązowego
1/3 łyżeczki soli
Jak zrobić ryż curry z warzywami?
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy w niedużą kostkę.
Pora myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a później na półksiężyce.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż zmiękną.
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, mrożony groszek, imbir oraz curry i resztę przypraw. Po kilku minutach dodajemy ugotowany wcześniej ryż oraz tofu.
Podsmażamy, dokładnie mieszając, przez 2-3 min.