Wartości odżywcze: kalorie - 403 kcal; białko - 21,35 g; tłuszcze - 13,11 g; węglowodany - 57,05 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Ryż curry z warzywami - składniki

90 g tofu tradycyjnego, wędzonego
ząbek czosnku
60 g zielonego groszku
10 g imbiru, korzeń
2 marchewki
1/2 łyżki oliwy z oliwek
70 g pora
łyżeczka curry
3 szczypty pieprzu
30 g ryżu brązowego
1/3 łyżeczki soli

Jak zrobić ryż curry z warzywami?

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy w niedużą kostkę.

Pora myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a później na półksiężyce.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż zmiękną.

Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, mrożony groszek, imbir oraz curry i resztę przypraw. Po kilku minutach dodajemy ugotowany wcześniej ryż oraz tofu.

Podsmażamy, dokładnie mieszając, przez 2-3 min.