Upalne lato dostarcza nam wielu okazji do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Uwielbiamy leniwe weekendy w ogrodzie, nad jeziorem, czy też na działce. To okazja do złapania oddechu, urządzenia grilla i spotkania w gronie najbliższych. Wielu z nas chciałoby wydłużyć te ulotne chwile, które kojarzą nam się głównie z lipcem i sierpniem. Czy jest jakiś sposób na zatrzymanie nadchodzącej jesieni? Przeczytajcie nasz artykuł o kuchniach ogrodowych.

Zalety kuchni ogrodowej

Kuchnia ogrodowa z łatwością może zostać dostosowana do wielkości posesji oraz wyznaczonego na nią budżetu. Wiele firm oferuje zestawy modułowe, które są mobilne, łatwe w łączeniu i odpowiadają na indywidualne potrzeby właścicieli. Kuchnie ogrodowe nie są bowiem zarezerwowane jedynie dla miłośników gotowania. To przede wszystkim wygodna i funkcjonalna przestrzeń dla wszystkich, którzy uwielbiają relaks na świeżym powietrzu. Jest dyspozycyjna przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych i łączy w sobie cechy łazienki, przestrzeni magazynowej, a nawet kina domowego. Jeśli wyposażymy kuchnię ogrodową w lodówkę, możemy schłodzić w niej ulubione napoje bez potrzeby wracania do dusznej kuchni. Unikniemy również potyczek o to, kto tym razem rozpala grilla. A po skończonej uczcie, nie musimy chować go do garażu, gdzie będzie zawadzał aż do następnego użycia. Wszystko to sprawia, że kuchnia ogrodowa bezpowrotnie polepszy jakość naszego życia.

Zalety kuchni ogrodowejZalety kuchni ogrodowej Shutterstock

Kuchnia ogrodowa - z czego się składa?

Grill i blat roboczy to podstawa w kuchni ogrodowej. Kuchnia ogrodowa może się także składać z: części barowej, płyty grzewczej, pieca na pizzę, pieca chlebowego oraz wędzarni. Jeśli dodamy do tego telewizor, użytkownicy mogą nawet… grać na konsoli. Właściciele agroturystyki, hoteli, czy też restauracji powinni zwrócić szczególną uwagę na mnogość możliwości, jakie oferują kuchnie ogrodowe. Podejrzewamy, że dla wielu gości byłoby to atrakcyjne urozmaicenie ich pobytu czy też wizyty. A jeśli to Wy jesteście gospodarzami - kuchnia ogrodowa oszczędzi nieustannego biegania między kuchnią a tarasem. Brudne naczynia trafią bezpośrednio do zewnętrznego zlewu, resztki do lodówki, a my będziemy mogli zająć się wszystkim później. Gdy w trakcie posiłku zabraknie nam nagle musztardy, czy też czystych serwetek, wszystko znajdziemy na wyciągnięcie ręki.

Kuchnia ogrodowa. Z czego się składa?Kuchnia ogrodowa. Z czego się składa? Fot. Adobe Stock

Jak zaplanować kuchnię ogrodową?

Decyzja została podjęta. Chcę zainwestować w kuchnię ogrodową. Co dalej? Przede wszystkim zastanów się, kto będzie z niej korzystał. Jak duże jest grono, z którym zazwyczaj spędzasz czas?

To właśnie ich będziesz gościł. Zaplanuj wystarczającą liczbę miejsc siedzących. Najlepiej, aby nie znajdowały się one bezpośrednio obok strefy przeznaczonej do grillowania i oferowały trochę cienia, na przykład pod parasolem czy też pergolą. Jeżeli wiesz już ile przestrzeni zajmie Twoja kuchnia ogrodowa, wybierz odpowiednie dla niej miejsce w pobliżu domu. Utworzysz w ten sposób optymalny ciąg komunikacyjny pomiędzy kuchnią wewnątrz a kuchnią na zewnątrz. To ułatwi przenoszenie rzeczy z jednego miejsca na drugie. Możesz także zamontować wysuwaną markizę. Oprócz tego zaoszczędzisz na dodatkowych kosztach infrastruktury gazowej, elektrycznej i wodno-kanalizacyjnej. Pamiętaj o gniazdkach elektrycznych oraz odpowiednim oświetleniu. Przy użytkowaniu przez cały rok nie można także zapomnieć o ogrzewaniu. Świetnie sprawdzą się do tego ogrzewacze ogrodowe i tarasowe, takie jak parasol grzewczy.

Kuchnia ogrodowa. Jak ją zaplanować?Kuchnia ogrodowa. Jak ją zaplanować? Fot. Adobe Stock



Moduły kuchni ogrodowej mogą stać na zewnątrz przez cały rok, ale należy je dokładnie wyczyścić, starannie przykryć i odłączyć z prądu. A gdy nadejdą przymrozki - zakręć główny zawór doprowadzający wodę do kranów i usuń ją z rur, aby ich nie rozsadziła. Twoja kuchnia ogrodowa przeczeka nawet najcięższą zimę, byś ponownie mógł się nią cieszyć po odwilży.