Podczas projektowania kuchni korzystamy z intuicji. Bez względu na kształt i rozmiar naszego pomieszczenia, muszą się w nim znaleźć trzy podstawowe sprzęty: lodówka, zlewozmywak oraz płyta kuchenna. A skoro trzy, to na ich podstawie można wyrysować wyimaginowany trójkąt nazywany kuchennym trójkątem roboczym. Jego wierzchołki definiują nasz zwyczajowy ciąg działań: wyjęcie produktów z lodówki, umycie ich w zlewozmywaku, a następnie przyrządzenie z nich posiłku na płycie kuchennej lub w piekarniku. Co sprawia, że zasada trójkąta roboczego jest tak ważna? To przepis na funkcjonalną przestrzeń. Gdy w pełni go zrozumiemy, będziemy w stanie samodzielnie zaaranżować każdą kuchnię.

Trójkąt roboczy w kuchni. Projektowanie kuchniTrójkąt roboczy w kuchni. Projektowanie kuchni Shutterstock

Kuchenny trójkąt roboczy

Poprawne rozmieszczenie wierzchołków trójkąta roboczego to podstawa. Każdy ciąg kuchenny zaczyna się od lodówki. Najlepiej postawić ją zatem przy wejściu do pomieszczenia. Osoba praworęczna powinna to zrobić po lewej stronie kuchni, a osoba leworęczna po prawej - zgodnie z kierunkiem swojej pracy. Pozostałymi wierzchołkami trójkąta jest zlewozmywak, a następnie płyta grzewcza. Sprzętów nie należy jednak stawiać bezpośrednio obok siebie. Uniemożliwia to swobodne poruszanie się pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy, a także stwarza potencjalne zagrożenie. Pojedyncza kropla wody na patelni z rozgrzanym olejem może wywołać pożar, a zalanie palników - ich zwarcie lub niedyspozycyjność. Z zasady należy unikać ustawiania lodówki obok sprzętów, które są źródłem ciepła. Lodówka usytuowana obok płyty grzewczej może skutkować większym zużyciem energii przez te urządzenia, a co za tym idzie - znacząco podwyższa nasz comiesięczny rachunek za prąd. To samo tyczy się zmywarki czy też piekarnika - zwłaszcza takiego wyposażonego w funkcję samoczyszczenia, czyli pyrolizy. Główne sprzęty najlepiej rozdzielić blatem kuchennym, który zapewni przestrzeń do pracy. Jego najważniejsza część robocza znajduje się między zlewem a płytą grzewczą. To na nim najczęściej będziemy używać deski do krojenia. Przy aranżacji kuchni blat roboczy powinien być naszym priorytetem. W przypadku małego metrażu możemy zrezygnować z właściwej kolejności wierzchołków na rzecz jego wielkości.

Kuchenny trójkąt roboczy - co to jest?Kuchenny trójkąt roboczy - co to jest? Shutterstock

Wymiary trójkąta roboczego

Gotowanie to proces, który nie kończy się na pojedynczych czynnościach. Na trójkąt roboczy należy więc patrzeć w ujęciu całościowym, ponieważ stale poruszamy się w przestrzeni, którą definiuje. Oprócz rozmieszczenia wierzchołków, równie ważne są odległości między nimi. Każdy ze sprzętów powinno dzielić przynajmniej 120 cm, ale nie więcej niż 210 cm. Ze względu na wspomniane wcześniej zużycie energii oraz kolejność poszczególnych działań odległość między lodówką a płytą grzewczą stanowi wyjątek - dopuszcza się maksymalnie 270 cm. Podobnie z odległością między zlewozmywakiem a płytą grzewczą - w małych, wąskich kuchniach dolną granicę stanowi 90 cm. Po zsumowaniu długości ramion kuchennego trójkąta roboczego, nasz wynik nie powinien przekroczyć 7 metrów - odległości między jego wierzchołkami nie mogą być za duże.  To między innymi dlatego montujemy płytę grzewczą lub zlewozmywak na wyspie kuchennej. Trójkąt roboczy nie musi być jednak foremny. Dostosujmy go do warunków w naszej kuchni.

Kuchenny trójkąt roboczyKuchenny trójkąt roboczy Shutterstock

Strefy użytkowe w kuchni

Zastosowanie trójkąta roboczego w kuchni dzieli przestrzeń na trzy strefy użytkowe. Pierwsza z nich to strefa przechowywania, która obejmuje: lodówkę, miejsce do rozpakowywania zakupów spożywczych oraz szafki z żywnością. Powinna się ona znaleźć jak najbliżej wejścia do kuchni. Po zaplanowaniu strefy przechowywania, możemy do niej dostosować dwie pozostałe strefy użytkowe - strefę zmywania, czyli zlewozmywak, i strefę gotowania, czyli płytę grzewczą. W strefie zmywania powinien się znaleźć: kosz na śmieci, szafki z naczyniami, szuflady ze sztućcami, a także opcjonalnie - zmywarka do naczyń. W strefie gotowania: piekarnik, szafki na garnki, patelnie, naczynia żaroodporne oraz blachy do pieczenia, a także opcjonalnie - kuchenka mikrofalowa. Do obu tych stref powinniśmy mieć łatwy dostęp. Unikajmy planowania ich na końcu blatu kuchennego lub w kuchennym narożniku. Znacznie rozszerzony podział na strefy użytkowe funkcjonuje jedynie w kuchniach dwudzielnych składających się z części brudnej i części czystej.

Strefy użytkowe w kuchniStrefy użytkowe w kuchni Shutterstock

Wskazówka czy reguła?

Zasada kuchennego trójkąta roboczego powinna być traktowana jako przydatna wskazówka, a nie bezwzględna reguła. Warto się nią kierować, ale do pewnego stopnia - nie jest bowiem jedynym wyznacznikiem dobrze zaprojektowanej kuchni. Zanim zaczniemy planować remont inspirowany poradami wnętrzarskimi, nabierzmy do nich dystansu. Mamy rożne potrzeby i nie należy ich generalizować. Niewykluczone więc, że będzie nam się najlepiej pracować w kuchni zaaranżowanej według własnych zasad.