Zdaję sobie sprawę, że to, co teraz przeczytacie, nie jest żadnym odkryciem – owoce i warzywa powinny na stałe znaleźć się w diecie każdego z nas, bo tylko z ich udziałem można mówić o zdrowym odżywianiu, bogatym w witaminy, błonnik i minerały. To właśnie one wszystkie dostarczają naszemu organizmowi paliwa do codziennych obowiązków, pomagają utrzymać dobre samopoczucie, świetny wygląd oraz unikać wielu chorób. Oprócz przyrządzania z nich posiłków warto też przemieniać je w soki i eksperymentować z rozmaitymi połączeniami wydobywającymi niebywałe czasami smaki.

Jeśli macie w domu blender albo sokowirówkę, możecie zrobić wiele soków, ale zapewniam was, że dopiero wyciskarka wolnoobrotowa daje dostęp do ich pełnej gamy, gdyż wyciśniecie je z praktycznie wszystkiego.

Czym różni się wyciskarka wolnoobrotowa od sokowirówki?

Sokowirówka jest urządzeniem przemieniającym owoce i warzywa w formę płynną dzięki wirującemu ostrzu rozdrabniającemu je i wydobywającym z nich naturalny sok. Im twardszy produkt, tym mniej tego soku udaje się wydobyć. Sokowirówka ma też ten mankament, że pozostaje w niej masa miąższu lądującego na sitku, który w zasadzie jest to wyrzucenia. Słowem – duża strata. Sokowirówka przygotowuje soki dużo szybciej, ale wbrew pozorom jest to właśnie jej zdecydowana wada. Już tłumaczę dlaczego.

Klasyczna sokowirówka działa na wysokich obrotach, to powoduje dwie niesprzyjające sokom sytuacje. Po pierwsze, sok zostaje podgrzany, a po drugie, mocno napowietrzony. W sumie oba czynniki sprawiają, że traci on wiele na swoich wartościach zdrowotnych – witaminy i minerały.

Uzyskiwanie soku w wyciskarce wolnoobrotowej składa się z dwóch etapów. W pierwszym produkty są miażdżone i rozgniatane, natomiast w drugim z uzyskanej pulpy wyciskany jest sok. Wyciskarka tego typu pracuje na bardzo niskich obrotach. To wszystko powoduje, że sok nie jest podgrzewany ani napowietrzany. Dzięki temu zatrzymują się w nim witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Brak nadmiernego natlenienia powoduje też wyraźne zwiększenie trwałości soku. Można go przechowywać w lodówce nawet do 72 godzin.

Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala uzyskać sok z produktów, o których być może nigdy nie pomyśleliście jak o jego źródle. Okazuje się, że potrafi ona wydobyć sok także z ziół, kiełków, gotowanej soi w postaci mleka sojowego oraz trawy pszenicznej, jarmużu, wszelkich natek, pietruszki, selera, a nawet zrobi masło orzechowe. Do tego dochodzi rzecz jasna cała gama owoców i warzyw egzotycznych i krajowych dostępnych sezonowo i całorocznie.

Zużywana jest naprawdę większość materiału, z którego wyciskany jest sok.

Wyciskarka wolnoobrotowa to sposób na pyszne i zdrowe soki. To dlatego powinna znaleźć się w Twojej kuchniWyciskarka wolnoobrotowa to sposób na pyszne i zdrowe soki. To dlatego powinna znaleźć się w Twojej kuchni Fot. SamCook

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do soków?

Wyciskarka wolnoobrotowa to dość nieskomplikowana konstrukcja. Jej zadaniem jest zmiażdżenie i rozgniecenie włożonych do niej składników, a dopiero później wydobycie z tej pulpy soku. Jej dodatkową cechą są stosunkowo wolne obroty (ok. 80 obrotów na sekundę). Wyżej wspomniałam

już, że wpływa to bardzo pozytywnie na właściwości otrzymanego soku, ale także na niski poziom hałasu i bardzo niewielkie drgania w porównaniu z klasyczną sokowirówką.

Sposób wyciskania sprawia, że można uzyskać sok z pozornie suchej natki, kiełków oraz łykowatych warzyw i owoców.

W większości przypadków wyciskarki wyposażone są w dwa filtry sitkowe o różnej wielkości oczek, co pozwala robić soki klarowne lub z większą zawartością miąższu.

Jak wybierać wyciskarkę wolnoobrotową do soków?

Przede wszystkim warto rozglądać się za urządzeniem, którego korpus jest wykonany ze stali nierdzewnej. Zapewnia to większą solidność wykonania w porównaniu z plastikowymi. Podobnie elementy wewnętrzne, jak choćby filtry do soku, najlepiej, gdy są metalowe. Decydują tutaj trwałość i łatwe mycie.

Chociaż można sądzić, że jest to absolutny standard, to jednak przeglądając oferty, trafiłam na urządzenia bez systemu bezpieczeństwa zapobiegającego uruchomieniu wyciskarki, gdy jest nieprawidłowo złożona. Nie trzeba chyba tłumaczyć, jaką to powoduje dewastację w środku.

Wybierzcie szeroki otwór wlotowy, żeby wrzucać całe owoce i warzywa. Wystarczy je umyć, ale nie ma konieczności krojenia.

Bardzo przydatna okazuje się funkcja rewers umożliwiająca zmianę kierunku działania wyciskarki, gdy zostanie zablokowana, a to przytrafia się czasami.

Funkcja automatycznego czyszczenia jest świetną opcją wspierającą konserwację wyciskarki. Oczywiście nie zdejmuje z nas obowiązku jej mycia, ale bardzo skraca ten proces.

Pojemniki na sok oraz odpadki. Wygodnie jest, kiedy mają one pojemność ok. 500 ml.

Niby bagatela, ale przekonacie się sami, że gumowe, antypoślizgowe nóżki to jednak przydatna rzecz.

Moc silnika. Generalnie im wyższa, tym lepiej. Idealnie kiedy będzie oscylowała ok. 240 W.

Jeśli to możliwe, sprawdźcie w instrukcji lub w specyfikacji producenta poziom generowanego hałasu. Mimo że wyciskarki są pod tym względem dużo łaskawsze dla naszych uszu od tradycyjnych sokowirówek, to i tak można natrafić na głośniejsze i cichsze produkty.

Wyciskarka wolnoobrotowa – krok ku zdrowiu

Wyciskarka wolnoobrotowa to sposób na pyszne i zdrowe sokiWyciskarka wolnoobrotowa to sposób na pyszne i zdrowe soki Pixabay

Posiadając wyciskarkę, szybko przekonacie się, że możecie robić soki z dużo większej liczby produktów niż w przypadku sokowirówki, a więc pewnie zaczniecie ich też pić dużo więcej. Nawet jeśli nie zadbacie, żeby w lodówce znalazły się egzotyczne owoce, to można bazować na warzywach i ich natkach oraz na znakomitym selerze. Wolnoobrotowa wyciskarka daje możliwość eksperymentowania ze smakami i zestawami. Możemy też robić soki klarowne i z większą domieszką miąższu, które znakomicie zaspokoją apetyt. Mając w kuchni wyciskarkę wolnoobrotową, każdy sezon jest dobry na przygotowanie soku, a nie wolno też zapominać o mleku roślinnym czy maśle orzechowym.