Dietetyk to specjalista z oficjalnie potwierdzonymi kwalifikacjami, który wykorzystuje naukę o żywieniu do edukowania grup ludzi oraz pacjentów indywidualnych zarówno w okresie zdrowia, jak też choroby - tak określa się osobę wykonującą ten zawód zgodnie z definicją Europejskiej Federacji Stowarzyszenia Dietetyków EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians). W Polsce dietetycy kształcą się na uczelniach wyższych, jednak dostępnych jest również wiele kursów dokształcających dla absolwentów.

Dietetyk po studiach potrafi dokonać oceny sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjenta, a także rozpoznawać, zapobiegać i leczyć schorzenia takie jak: niedożywienie, nadwaga i otyłość. Na tym jednak kwalifikacje dietetyka się nie kończą. Absolwent dietetyki może z powodzeniem projektować oparte na podstawach naukowych żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności - czyli przykładowo układać dietę dla przedszkola czy na oddział szpitalny. Do obowiązków dietetyka należy także profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych. Ponadto dietetyk edukuje swoich pacjentów i koryguje ich nawyki żywieniowe, jeśli są nieprawidłowe.

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Do dietetyka wybieramy się przede wszystkim wtedy, kiedy chcemy zmienić swój styl życia, wygląd ciała czy nawyki żywieniowe, ale też w przypadku występowania nietolerancji pokarmowych oraz chorób dietozależych, czyli jednostek chorobowych występujących pod wpływem nieprawidłowego odżywiania i nieodpowiedniej jakości spożywanych produktów. Należą do nich między innymi cukrzyca typu drugiego i choroby układu krążenia.

Śniadanie - ok. 450 kcal 

Jajka sadzone na warzywach

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 425 kcal 

Owsianka pomarańczowa delicja

Przepis znajdziesz tutaj >>

Obiad - ok. 440 kcal 

Makaron z kalafiorem w stylu sycylijskim

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 420 kcal

Risotto z brukselką i boczkiem

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Celem wizyty u dietetyka jest zawsze zdiagnozowanie problemu, określenie celu i wdrożenie odpowiedniej diety dopasowanej indywidualnie do preferencji i predyspozycji pacjenta. Właściwie dobrana dieta może znacząco zredukować objawy wielu chorób, w tym hormonalnych i autoimmunologicznych. 

Śniadanie - ok. 420 kcal

Placuszki piernikowe

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 495 kcal

Czekoladowe naleśniki z malinami

Przepis znajdziesz tutaj >>

Obiad - ok. 360 kcal

Makaron wstążki z grzybami i boczkiem

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 300 kcal 

Palona brukselka z granatem

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Wizyta u dietetyka składa się z kilku elementów - rozpoczynana jest wywiadem żywieniowym. Podczas niego specjalista zbiera informacje na temat naszego sposobu żywienia, stylu życia, stanu zdrowia, wyboru produktów żywieniowych oraz motywacji do zmian. Dietetyk pyta również o stosowane diety oraz ich dotychczasowe efekty, a także preferencje smakowe.

Śniadanie - ok. 440 kcal

Hummus domowy

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 420 kcal

Gruszkowa owsianka

Przepis znajdziesz tutaj >>

Obiad - ok. 385 kcal

Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 380 kcal 

Placuszki z serka wiejskiego

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Specjalista dietetyk analizuje także badania dostarczone przez pacjenta oraz sam wykonuje niezbędne pomiary, do których należą masa ciała, wzrost, obwód pasa i talii, a czasem również uda, ramienia czy łydki. To konieczne, aby móc świadomie nadzorować postęp pacjenta.

Śniadanie - ok. 400 kcal

Czekoladowa owsianka z marchewką

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 400 kcal 

Tortilla z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 10 g majonezu
  • ½ ogórka
  • Szczypta pieprzu
  • Garść rukoli
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
  • 1 tortilla pełnoziarnista

Tortilla z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem - sposób przygotowania:

Tortillę podgrzewamy na suchej patelni. Jajko gotujemy na twardo, obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy pieprz oraz majonez. Smarujemy tortillę, dokładamy ogórka, suszone pomidory oraz rukolę. Zawijamy i kładziemy na suchej patelni łączeniem na spód, aby placek się skleił.

Obiad - ok. 410 kcal

Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 370 kcal 

Serek wiejski z pomidorem

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Często bywa, że dopiero po wizycie u dietetyka pacjenci są w stanie zidentyfikować nieprawidłowości w swoim stylu żywienia. Czasem jest to za mała ilość wypijanej wody, innym razem za dużo przekąsek, nieregularne pory posiłków czy za duże porcje. Ważny jest też wybór metody obróbki termicznej - smażenie, gotowanie czy pieczenie.

Śniadanie - ok. 510 kcal

Frittata z fetą i szpinakiem

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 400 kcal 

Czekoladowa owsianka z mandarynką - składniki: 

  • 10 g pestek dyni
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 2 mandarynki
  • 2/3 szklanki (150 ml) mleka 2% tłuszczu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
  • 50 ml wody 

Czekoladowa owsianka z mandarynką - sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż wchłoną wodę. Dodajemy jogurt, mleko oraz kakao i mieszamy. Ozdabiamy cząstkami mandarynek oraz pestkami dyni. 

Obiad - ok. 430 kcal 

Sałatka BLT

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 400 kcal

Ciabatta z wędliną i pesto

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Przygotowując się na pierwszą wizytę, warto przez kilka dni przed nią sporządzać notatki dotyczące spożywanych posiłków i przyjmowanych napojów, starając się jak najdokładniej określić gramaturę czy objętość produktów. Dzięki temu dietetyk będzie miał solidną podstawę do oceny trybu życia. Powinniśmy mieć również aktualne badania - krwi oraz moczu, a także listę przyjmowanych leków.

Śniadanie - ok. 400 kcal

Śródziemnomorska szakszuka

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 385 kcal 

Jaglanka z orzechami pekan - składniki:

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki (150 ml) mleka 2% tłuszczu
  • 15 g orzechów pekan lub włoskich
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr

Jaglanka z orzechami pekan - sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy trzy razy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż wchłonie większość płynu, Mieszamy z jogurtem. Polewamy syropem klonowym oraz dodajemy orzechy.

Obiad - ok. 370 kcal

Tortilla z pieczonym kurczakiem

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 460 kcal

Grahamka z buraczkowym pesto i fetą

Przepis znajdziesz tutaj >>

Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2.Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock

Wizyta u dietetyka jest doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących monitorować i polepszać swoje nawyki żywieniowe, urozmaicić dietę, nauczyć się nowych sposobów na przygotowywanie posiłków i zyskać świadomość na temat odżywiania. Szczególnie zalecana jest ona również osobom zmagającym się z zaburzeniami odżywiania, ze zdiagnozowaną jednostką chorobową mogąca wymagać zmiany sposobu żywienia czy planującym ciążę lub karmiącym piersią kobietom.

Śniadanie - ok. 415 kcal 

Angielskie śniadanie

Przepis znajdziesz tutaj >>

II śniadanie - ok. 335 kcal

Kanapki z pastą z pieczonego dorsza i ogórków - składniki:

  • 80 g świeżego dorsza
  • 15 g majonezu
  • Szczypta pieprzu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 ogórki kiszone 

Kanapki z pastą z pieczonego dorsza i ogórków - sposób przygotowania:

Rybę pieczemy w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Studzimy, oddzielamy mięso od ości i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy majonez oraz drobno pokrojonego ogórka. Blendujemy na pastę. Smarujemy nią pieczywo i podajemy z drugim kiszonym ogórkiem pokrojonym w plasterki.

Obiad - ok. 365 kcal 

Domowy kapuśniak

Przepis znajdziesz tutaj >>

Kolacja - ok. 410 kcal 

Zielona kanapka z pesto i mozzarellą - składniki: 

  • 1 ciabatta
  • 1 marchew 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki 
  • Garść rukoli
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • 1/2 łyżki (10 g) pesto

Zielona kanapka z pesto i mozzarellą - sposób przygotowania:

Bułkę kroimy wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Smarujemy odrobiną pesto, wykładamy plasterki sera. Dodajemy plasterki marchewki, rukolę oraz natkę pietruszki.

---------------------------------------------------

Listę zakupów na cały tydzień znajdziesz TUTAJ.

Wydrukuj ją i wykreśl z niej składniki, które masz w domu. Podana lista zakupów zawiera produkty na tygodniową dietę dla jednej osoby.

Jadłospisy na kolejne tygodnie oraz poprzednie wydania znajdziesz tutaj >>

Aurelia Grzywacz, dietetykAurelia Grzywacz, dietetyk Fot. Archiwum prywatne / Aurelia Grzywacz