Dietetyk to specjalista z oficjalnie potwierdzonymi kwalifikacjami, który wykorzystuje naukę o żywieniu do edukowania grup ludzi oraz pacjentów indywidualnych zarówno w okresie zdrowia, jak też choroby - tak określa się osobę wykonującą ten zawód zgodnie z definicją Europejskiej Federacji Stowarzyszenia Dietetyków EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians). W Polsce dietetycy kształcą się na uczelniach wyższych, jednak dostępnych jest również wiele kursów dokształcających dla absolwentów.
Dietetyk po studiach potrafi dokonać oceny sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjenta, a także rozpoznawać, zapobiegać i leczyć schorzenia takie jak: niedożywienie, nadwaga i otyłość. Na tym jednak kwalifikacje dietetyka się nie kończą. Absolwent dietetyki może z powodzeniem projektować oparte na podstawach naukowych żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności - czyli przykładowo układać dietę dla przedszkola czy na oddział szpitalny. Do obowiązków dietetyka należy także profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych. Ponadto dietetyk edukuje swoich pacjentów i koryguje ich nawyki żywieniowe, jeśli są nieprawidłowe.
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Do dietetyka wybieramy się przede wszystkim wtedy, kiedy chcemy zmienić swój styl życia, wygląd ciała czy nawyki żywieniowe, ale też w przypadku występowania nietolerancji pokarmowych oraz chorób dietozależych, czyli jednostek chorobowych występujących pod wpływem nieprawidłowego odżywiania i nieodpowiedniej jakości spożywanych produktów. Należą do nich między innymi cukrzyca typu drugiego i choroby układu krążenia.
Śniadanie - ok. 450 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 425 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad - ok. 440 kcal
Makaron z kalafiorem w stylu sycylijskim
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 420 kcal
Risotto z brukselką i boczkiem
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Celem wizyty u dietetyka jest zawsze zdiagnozowanie problemu, określenie celu i wdrożenie odpowiedniej diety dopasowanej indywidualnie do preferencji i predyspozycji pacjenta. Właściwie dobrana dieta może znacząco zredukować objawy wielu chorób, w tym hormonalnych i autoimmunologicznych.
Śniadanie - ok. 420 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 495 kcal
Czekoladowe naleśniki z malinami
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad - ok. 360 kcal
Makaron wstążki z grzybami i boczkiem
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 300 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Wizyta u dietetyka składa się z kilku elementów - rozpoczynana jest wywiadem żywieniowym. Podczas niego specjalista zbiera informacje na temat naszego sposobu żywienia, stylu życia, stanu zdrowia, wyboru produktów żywieniowych oraz motywacji do zmian. Dietetyk pyta również o stosowane diety oraz ich dotychczasowe efekty, a także preferencje smakowe.
Śniadanie - ok. 440 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 420 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad - ok. 385 kcal
Tortilla z tuńczykiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 380 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Specjalista dietetyk analizuje także badania dostarczone przez pacjenta oraz sam wykonuje niezbędne pomiary, do których należą masa ciała, wzrost, obwód pasa i talii, a czasem również uda, ramienia czy łydki. To konieczne, aby móc świadomie nadzorować postęp pacjenta.
Śniadanie - ok. 400 kcal
Czekoladowa owsianka z marchewką
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 400 kcal
Tortilla z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem - składniki:
- 1 jajo kurze
- 10 g majonezu
- ½ ogórka
- Szczypta pieprzu
- Garść rukoli
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 1 tortilla pełnoziarnista
Tortilla z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem - sposób przygotowania:
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni. Jajko gotujemy na twardo, obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy pieprz oraz majonez. Smarujemy tortillę, dokładamy ogórka, suszone pomidory oraz rukolę. Zawijamy i kładziemy na suchej patelni łączeniem na spód, aby placek się skleił.
Obiad - ok. 410 kcal
Dorsz zapiekany z fetą i pomidorkami
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 370 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Często bywa, że dopiero po wizycie u dietetyka pacjenci są w stanie zidentyfikować nieprawidłowości w swoim stylu żywienia. Czasem jest to za mała ilość wypijanej wody, innym razem za dużo przekąsek, nieregularne pory posiłków czy za duże porcje. Ważny jest też wybór metody obróbki termicznej - smażenie, gotowanie czy pieczenie.
Śniadanie - ok. 510 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 400 kcal
Czekoladowa owsianka z mandarynką - składniki:
- 10 g pestek dyni
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 2 mandarynki
- 2/3 szklanki (150 ml) mleka 2% tłuszczu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
- 50 ml wody
Czekoladowa owsianka z mandarynką - sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, aż wchłoną wodę. Dodajemy jogurt, mleko oraz kakao i mieszamy. Ozdabiamy cząstkami mandarynek oraz pestkami dyni.
Obiad - ok. 430 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 400 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Przygotowując się na pierwszą wizytę, warto przez kilka dni przed nią sporządzać notatki dotyczące spożywanych posiłków i przyjmowanych napojów, starając się jak najdokładniej określić gramaturę czy objętość produktów. Dzięki temu dietetyk będzie miał solidną podstawę do oceny trybu życia. Powinniśmy mieć również aktualne badania - krwi oraz moczu, a także listę przyjmowanych leków.
Śniadanie - ok. 400 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 385 kcal
Jaglanka z orzechami pekan - składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki (150 ml) mleka 2% tłuszczu
- 15 g orzechów pekan lub włoskich
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
Jaglanka z orzechami pekan - sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy trzy razy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż wchłonie większość płynu, Mieszamy z jogurtem. Polewamy syropem klonowym oraz dodajemy orzechy.
Obiad - ok. 370 kcal
Tortilla z pieczonym kurczakiem
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 460 kcal
Grahamka z buraczkowym pesto i fetą
Przepis znajdziesz tutaj >>
Zdrowa dieta z 'Kuchnią'. Jadłospis grudzień, tydzień 2. Fot. Shutterstock
Wizyta u dietetyka jest doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących monitorować i polepszać swoje nawyki żywieniowe, urozmaicić dietę, nauczyć się nowych sposobów na przygotowywanie posiłków i zyskać świadomość na temat odżywiania. Szczególnie zalecana jest ona również osobom zmagającym się z zaburzeniami odżywiania, ze zdiagnozowaną jednostką chorobową mogąca wymagać zmiany sposobu żywienia czy planującym ciążę lub karmiącym piersią kobietom.
Śniadanie - ok. 415 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie - ok. 335 kcal
Kanapki z pastą z pieczonego dorsza i ogórków - składniki:
- 80 g świeżego dorsza
- 15 g majonezu
- Szczypta pieprzu
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 ogórki kiszone
Kanapki z pastą z pieczonego dorsza i ogórków - sposób przygotowania:
Rybę pieczemy w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Studzimy, oddzielamy mięso od ości i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy majonez oraz drobno pokrojonego ogórka. Blendujemy na pastę. Smarujemy nią pieczywo i podajemy z drugim kiszonym ogórkiem pokrojonym w plasterki.
Obiad - ok. 365 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja - ok. 410 kcal
Zielona kanapka z pesto i mozzarellą - składniki:
- 1 ciabatta
- 1 marchew
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Garść rukoli
- ½ kulki sera mozzarella light
- 1/2 łyżki (10 g) pesto
Zielona kanapka z pesto i mozzarellą - sposób przygotowania:
Bułkę kroimy wzdłuż i podpiekamy na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiąca. Smarujemy odrobiną pesto, wykładamy plasterki sera. Dodajemy plasterki marchewki, rukolę oraz natkę pietruszki.
---------------------------------------------------
Listę zakupów na cały tydzień znajdziesz TUTAJ.
Wydrukuj ją i wykreśl z niej składniki, które masz w domu. Podana lista zakupów zawiera produkty na tygodniową dietę dla jednej osoby.
Jadłospisy na kolejne tygodnie oraz poprzednie wydania znajdziesz tutaj >>
Aurelia Grzywacz, dietetyk Fot. Archiwum prywatne / Aurelia Grzywacz