"Jak schudnąć i jak zrobić to zdrowo? To pytania, które często się pojawiają. Oprócz ćwiczeń dobrym pomysłem jest odpowiednia dieta. Ta z kolei powinna być odpowiednio zbilansowana, tak aby zapewnić nam wszystkie potrzebne mikroelementy i witaminy. Miło również, gdy jest urozmaicona oraz smaczna. Utrzymanie się na diecie wymaga mnóstwa silnej woli, a dużo łatwiej jest tego dokonać, jeżeli to, co jemy, się szybko nie nudzi. Staramy się, by nasza dieta nie była nudna, a nawet by była przyjemna!
Co tydzień znajdziecie w nich nowe przepisy, łatwe do przygotowania i oczywiście - smaczne. Jeśli jednak jakaś potrawa budzi Wasze wątpliwości lub nie trafia w Wasze gusta, możecie sięgnąć do archiwalnych odcinków jadłospisów i zamienić któryś dzień lub pojedyncze danie.
Dieta 1600 kcal jest odpowiednia dla osób wykonujących pracę biurową i uprawiających umiarkowaną aktywność fizyczną. Więcej o zasadach diety przeczytasz TUTAJ.
Autorką przepisów jest dietetyczka Aurelia Grzywacz*.
Poniedziałek zaczynamy iście restauracyjnym menu, w którym znajdziecie zarówno coś słodkiego, jaglankę à la rafaello, jak i bardziej egzotycznego, czyli aromatyczny dahl.
*Pamiętaj, że jeśli studiujesz/pracujesz i nie masz możliwości przygotować wszystkich posiłków na bieżąco, możesz zamienić je kolejnością.
Śniadanie ok. 458 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 414 kcal
Pełnoziarniste placki z jabłkami
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 445 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 462 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Pro tip: W czasie przygotowywania tej potrawy możesz ugotować na jutro jednego ziemniaka, który przyda się do "meksykańskiej" jajecznicy
Próbowaliście kiedyś jajecznicy na ostro? Jeśli nie, może spodoba się Wam taka jej odmiana.
Śniadanie ok. 385 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 410 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 402 kcal
Nuggetsy z kurczaka z frytkami i surówką z kapusty
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 441 kcal
Wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Przepis znajdziesz tutaj >>
A w środę bowl i warzywa stir-fry
Śniadanie ok. 398 kcal
Pasta z fasoli z pieczonym jabłkiem z pieczywem
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- Pasta z fasoli z pieczonym jabłkiem
Przepis na pastę z fasoli znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 391 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 396 kcal
Sałatka z kaszy jaglanej z fasolką szparagową
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 408 kcal
Warzywa stir-fry z tofu
Składniki:
- Sezam, nasiona - 1/2 łyżki
- Tofu tradycyjne, wędzone - 90g
- Groszek zielony, mrożony - 30g
- Korzeń imbiru, surowy - 5g
- Makaron ryżowy - 30g
- Marchew - 2 sztuki
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki
- Papryka żółta - 1 sztuka
- Sok z limonki - 1 i 2/3 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany imbir, chili i czosnek. Dodajemy pokrojone w słupki papryki i marchewki. Następnie dodajemy tofu i zielony groszek. Smażymy przez 3-4 minuty. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy z makaronem. Danie podajemy skropione sokiem z limonki i posypane sezamem.
Prosto, a jednak wyjątkowo i niecodziennie. Tak będzie w czwartek!
Śniadanie ok. 402 kcal
Kanapki z serkiem śmietankowym i łososiem
- Ogórek - 1/2 sztuki
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki
- Serek śmietankowy, naturalny - 2 łyżki
- Łosoś, wędzony - 50g
- Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 2 kromki (60g)
Sposób przygotowania:
Kanapki smarujemy serkiem i kładziemy na nich łososia wędzonego. Podajemy z pokrojonymi warzywami.
II śniadanie ok. 387 kcal
Sałatka makaronowa z kurczakiem
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Makaron pełnoziarnisty - 30g
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml)
- Pomidor koktajlowy - 5 sztuk (100g)
- Oregano, suszone - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 3 szczypty
- Rukola - 1 garść
- Nasiona słonecznika, łuskane - 1 łyżka (10g)
- Sól biała - 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Do miski przekładamy rukolę i wcześniej ugotowany makaron. Pomidorki kroimy na połówki. Dodajemy podsmażonego kurczaka i pokrojone pomidorki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy nasionami słonecznika.
Obiad ok. 400 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 428 kcal
Tajskie curry z soczewicą i groszkiem
- Cebula czerwona, surowa - 1/2 sztuki (50g)
- Czosnek - 1 ząbek
- Groszek zielony, mrożony - 2/3 szklanki (80g)
- Korzeń imbiru, surowy - 10g
- Mleczko kokosowe - 4 łyżki (40g)
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5ml)
- Pietruszka, liście - 1 i 2/3 łyżeczki (10g)
- Pomidory w puszce - 3/4 szklanki (200g)
- Curry w proszku - 1 łyżeczka
- Soczewica surowa - 1/5 szklanki (40g)
- Sos sojowy - 2 łyżeczki (10ml)
- Woda - 1 szklanka (250ml)
- Sok z cytryny - 1 i 2/3 łyżki (10ml)
- Pieczarka uprawna, surowa - 3 sztuki (60g)
Sposób przygotowania:
Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 3 min. Dodajemy soczewicę, curry, pomidory z puszki i 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 min, aż soczewica będzie gotowa. Po 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Przed końcem dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Piątek przywitamy śniadaniowym wrapem, a później czeka nas łosoś i orientalna wołowina.
Śniadanie ok. 433 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 412 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 442 kcal
Łosoś pieczony z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 425 kcal
Wołowina w orientalnej marynacie z pieczonymi ziemniakami
Przepis znajdziesz tutaj >>
W sobotę same dobrości! Najpierw przepyszne naleśniki czekoladowe z malinami, a później placki i zapiekanka makaronowa.
Śniadanie ok. 378 kcal
Kanapka z mozzarellą i serkiem śmietankowym
- Rukola - 1 garść (20g)
- Ser mozzarella, light - 65g
- Serek śmietankowy, naturalny - 2 łyżki (50g)
- Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 2 kromki (60g)
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy serkiem, wykładamy na górę plasterki mozzarelli oraz rukolę.
II śniadanie ok. 462 kcal
Czekoladowe naleśniki z malinami
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 396 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 458 kcal
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Przepis znajdziesz tutaj >>
Tortille i omlety, czyli niedzielne, leniwe menu.
Śniadanie ok. 415 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 433 kcal
W tym przepisie zamiast mandarynek użyj jednej pomarańczy.
Przepis znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 377 kcal
Tortilla z tofu
- Tofu tradycyjne, wędzone - 90g
- Cebula czerwona, surowa - 1/4 sztuki (25g)
- Pomidor - 1 sztuka (170g)
- Keczup - 1 łyżka (25g)
- Ogórki konserwowe - 3 sztuki (30g)
- Tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka (60g)
Sposób przygotowania:
Tortille podgrzewamy na patelni, dodajemy tofu (można je wcześniej podsmażyć na suchej patelni z dodatkiem np. wędzonej papryki lub innych ulubionych przypraw), pokrojone warzywa (1/3 pomidora, cebulę i ogórki). Tortille dokładnie zawijamy i kładziemy na patelnię łączeniem na spód, by pod wpływem temperatury tortilla się "zakleiła". Pozostałego pomidora pokroić na talerzyk
Kolacja ok. 401 kcal
Przepis znajdziesz tutaj >>
Listę zakupów na cały tydzień znajdziesz TUTAJ
Wydrukuj ją i wykreśl z niej składniki, które masz w domu. Podana lista zakupów zawiera produkty na tygodniową dietę dla jednej osoby.
Jadłospisy na kolejne tygodnie znajdziesz tutaj >>