Nie lubisz spędzać godzin w kuchni? Szukasz łatwych i szybkich do przygotowania przepisów? Właśnie takie znajdziesz w naszych jadłospisach. Śniadanie przygotujesz w 10 minut, na obiad lub kolację będziesz potrzebować trochę więcej czasu, ale uwierz nam, ich przyrządzenie nie zajmie więcej niż pół godziny. A potem może spokojnie zjeść zdrowy posiłek i albo wrócić do pracy, albo rozpocząć miłe popołudnie.
Nasza dieta zawiera ok. 1600 kcal, ale to nie oznacza, że taka liczba kalorii będzie dla Ciebie odpowiednia. TUTAJ znajdziesz instrukcje, jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz jak korzystać z jadłospisu.
Autorką przepisów jest dietetyk Aurelia Grzywacz*.
Gofry są bardzo łatwe do przygotowania, a do tego smakują wyśmienicie. Można je po prostu podać z górą bitej śmietany lub karmelu, ale my wam proponujemy bardziej zdrowe i mniej kaloryczne dodatki.
Śniadanie ok. 381 kcal
Kanapka z pastą z fasoli i wędliną
- chleb pełnoziarnisty
- ogórki kiszone
- plastry szynki wieprzowej
Przepis na kanapkę z pastę z fasoli znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 414 kcal
Przepis na gofry znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 457 kcal
Placuszki warzywne z kozim serem
Przepis na placuszki znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 411 kcal
Przepis na kaszotto znajdziesz tutaj >>
Omlet pysznie smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Te na słodko przeważnie jadamy na śniadanie. A te na wytrawnie świetnie się sprawdzą na szybką kolację.
Śniadanie ok. 432 kcal
Grzanki z pastą z fasoli i jajkiem sadzonym
- pasta z fasoli
- jajko
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- chleb pełnoziarnisty
Pieczywo grillujemy na suchej patelni i smarujemy pastą z fasoli. Na ten samej patelni rozgrzewamy oliwę i sadzimy jajko. Przekładamy jajko na grzankę, obok na talerzy układamy rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Przepis na pastę z fasoli znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 411 kcal
Przepis na jagodową kaszę znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 399 kcal
Przepis na ciecierzycę tikka masala znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 398 kcal
Przepis na omlet owsiany znajdziesz tutaj >>
Dziś proponujemy wam odrobinę egzotyki w kuchni. Śniadanie arabskie i afrykańskie, obiad w stylu azjatyckim, a na kolację rodzime kaszotto. Zainteresowani?
Śniadanie ok. 347 kcal
Kanapki z marokańską pastą paprykową
Przepis na pastę marokańską znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 448 kcal
Gulasz afrykański z masłem orzechowym
Przepis na gulasz znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 366 kcal
Orientalny kurczak w sosie cytrynowym
Przepis na orientalnego kurczaka znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 406 kcal
Zielone kaszotto z kozim serem
- 40 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 150 g brokułu
- 1/2 pora
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 2/3 łyżeczki natki pietruszki
- 3 szczypty pieprzu
- 40 g miękkiego sera koziego
- 1/3 łyżeczki soli
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy i obieramy. Brokuł gotujemy w całości al dente. Pora kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy pora oraz czosnek. Dodajemy sól i pieprz, ugotowanego, podzielonego na różyczki brokuła oraz kaszę. Mieszamy. Na koniec danie posypujemy kozim serem i natką pietruszki.
Przepis na kaszotto znajdziesz tutaj >>
Jeśli lubicie wyraziste smaki i aromaty, koniecznie spróbujcie polędwiczek w sosie węgierskim Podstawą kuchni węgierskiej jest papryka, zarówno świeża, jak i suszona, słodka, jak i ostra. Do tego dobre mięso, cebula, pomidory i danie węgierskie gotowe. Macie ochotę?
Śniadanie ok. 374 kcal
Zielone naleśniki z wędzonym łososiem
Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 364 kcal
Zamiast truskawek można użyć innych owoców, np. kiwi lub banana.
Przepis na koktajl znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 402 kcal
Makaron ze szpinakiem, fetą i migdałami
Przepis na makaron znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 417 kcal
Polędwiczki w sosie węgierskim
Przepis na polędwiczki znajdziesz tutaj >>
Owsianka to jedno z najlepszych dań na śniadanie. Jest sycąca, smaczna i zdrowa, a w chłodne poranki cudownie rozgrzewa. Jej podstawę stanowią płatki owsiane, które przygotowujemy na wodzie, mleku lub jogurcie, ale o smaku decydują dodatki.
Śniadanie ok. 348 kcal
Kanapki z pastą z zielonego groszku i warzywami
Przepis na pastę z zielonego groszku znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 430 kcal
Owsianka pomarańczowa delicja
- 10 g czekolady gorzkiej 90-proc.
- 10 łyżek jogurtu naturalnego 2-proc.
- 30 g płatków owsianych
- pomarańcza
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżka żelatyny
Płatki owsiane mieszamy z jogurtem i cynamonem. Pomarańczę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garnka z nieprzywierającym dnem i podgrzewamy z dodatkiem żelatyny. Kiedy pomarańcza zacznie tężeć, dodajemy wcześniej przygotowaną owsiankę. Odstawiamy do ostudzenia się galaretki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią owsiankę.
Obiad ok. 404 kcal
Pad thai z makaronem gryczanym
Przepis na pad thai znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 432 kcal
Omlet biszkoptowy z łososiem i koperkiem
Przepis na omlet biszkoptowy znajdziesz tutaj >>
Pieczone bakłażany to doskonały pomysł na obiad i ciepłą kolację. Można je faszerować na przykład warzywami i wegańskim mielonym mięsem, choć bez farszu są również pyszne.
Śniadanie ok. 453 kcal
Frittata z kozim serem i pieczarkami
Przepis na frittatę znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 359 kcal
Sałatka ziemniaczana z pesto i wędliną
Przepis na sałatkę ziemniaczaną znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 422 kcal
Kotleciki mielone w sosie musztardowym z kaszą jęczmienną
Przepis na kotleciki znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 391 kcal
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak i mięsem
Przepis na faszerowanego bakłażana znajdziesz tutaj >>
Szakszukę zawdzięczamy krajom bliskowschodnim, gdzie podawana jest w różny sposób - z jajkami lub bez, często z pomidorami, bakłażanem i papryką. Zawsze jednak powinna pachnieć przyprawami.
Śniadanie ok. 437 kcal
Przepis na szakszukę znajdziesz tutaj >>
II śniadanie ok. 366 kcal
Pasta z ciecierzycy i oliwek z pieczywem i warzywami
- 7 czarnych oliwek bez pestek
- 100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 2 szczypty pieprzu
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 marchewki
- 1/2 żółtej papryki
Ciecierzycę płuczemy z zalewy i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy oliwki, przyprawiamy pieprzem i blendujemy na gładką masę. Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami.
Przepis na pastę z oliwek znajdziesz tutaj >>
Obiad ok. 390 kcal
Sałatka z brokułami i pieczonym łososiem
Przepis na sałatkę znajdziesz tutaj >>
Kolacja ok. 411 kcal
Pomidorowe kaszotto z pieczonym udkiem kurczaka
Przepis na pomidorowe kaszotto znajdziesz tutaj >>
Listę zakupów na cały tydzień znajdziesz TUTAJ
Wydrukuj ją i wykreśl z niej składniki, które masz w domu. Podana lista zakupów zawiera produkty na tygodniową dietę dla jednej osoby.
Jadłospisy na kolejne tygodnie znajdziesz tutaj >>