Dla 8-10 osób
Przygotowane: 30 minut plus moczenie płatów śledziowych
Śledzie po kaszubsku – składniki:
- 500 g płatów śledziowych z zalewy albo z oleju
- 350 g cebuli
- sól
- 60 g suszonych śliwek
- łyżka suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 2 średniej wielkości kiszone ogórki (ok. 150 g)
- olej o neutralnym smaku
- łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka białej gorczycy
- 2 goździki
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
- pieprz
Jak zrobić śledzie po kaszubsku:
1. Płaty śledziowe z solanki płuczemy, a jeśli jest taka potrzeba, moczymy w zimnej wodzie – od 30 minut do kilku godzin w zależności od stopnia słoności, kilkukrotnie zmieniając wodę. Śledzi z oleju nie moczymy!
2. Filety dokładnie osuszamy, kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetrów, przekładamy do miski.
3. Cebule obieramy kroimy w piórka. Śliwki kroimy w cienkie paski. Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy.
4. Na głębokiej dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę, posypujemy ją szczyptą soli i szklimy, aż zmięknie (7-10 minut) – nie rumienimy! Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki, żurawinę (opcjonalnie), łyżeczkę cukru, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki i dusimy 2-3, aż przyprawy zaczną pachnieć.
5. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy lub przecier oraz ocet i dusimy kolejne 2-3 minuty.
6. Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jeszcze 4-5 łyżek oleju, mieszamy. Do jeszcze ciepłej marynaty wkładamy śledzie, doprawiamy szczyptą pieprzu, mieszamy i gotowe danie przekładamy do słoików.
7. Kiedy śledzie po kaszubsku całkowicie wystygną, zakręcamy słoiki i wstawiamy je do lodówki. Przekąska będzie dobra do jedzenia już następnego dnia (tak przygotowane śledzie przechowywane w lodówce zachowają świeżość nawet przez 10 dni).
Skrobaczką do ziemniaków albo nożykiem
Nożykiem