Dla 8-10 osób
Przygotowane: 30 minut plus moczenie płatów śledziowych

Śledzie po kaszubsku – składniki:

  • 500 g płatów śledziowych z zalewy albo z oleju
  • 350 g cebuli
  • sól
  • 60 g suszonych śliwek
  • łyżka suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 2 średniej wielkości kiszone ogórki (ok. 150 g)
  • olej o neutralnym smaku
  • łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka białej gorczycy
  • 2 goździki
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
  • pieprz

Jak zrobić śledzie po kaszubsku:

1. Płaty śledziowe z solanki płuczemy, a jeśli jest taka potrzeba, moczymy w zimnej wodzie – od 30 minut do kilku godzin w zależności od stopnia słoności, kilkukrotnie zmieniając wodę. Śledzi z oleju nie moczymy!

2. Filety dokładnie osuszamy, kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetrów, przekładamy do miski.

3. Cebule obieramy kroimy w piórka. Śliwki kroimy w cienkie paski. Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy.

4. Na głębokiej dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę, posypujemy ją szczyptą soli i szklimy, aż zmięknie (7-10 minut) – nie rumienimy! Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki, żurawinę (opcjonalnie), łyżeczkę cukru, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki i dusimy 2-3, aż przyprawy zaczną pachnieć.  

5. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy lub przecier oraz ocet i dusimy kolejne 2-3 minuty.

6. Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jeszcze 4-5 łyżek oleju, mieszamy. Do jeszcze ciepłej marynaty wkładamy śledzie, doprawiamy szczyptą pieprzu, mieszamy i gotowe danie przekładamy do słoików.

7. Kiedy śledzie po kaszubsku całkowicie wystygną, zakręcamy słoiki i wstawiamy je do lodówki. Przekąska będzie dobra do jedzenia już następnego dnia (tak przygotowane śledzie przechowywane w lodówce zachowają świeżość nawet przez 10 dni).