Jadłospis dla dzieci, szczególnie tych najmłodszych, powinien być dostosowany do ich wieku oraz nawyków żywieniowych. Nie oznacza to jednak, że trzeba zmienić menu dla wszystkich. Niektóre z dań można zmodyfikować, zmieniając sposób ich przyrządzania, czy zastępując zakazane składniki innymi, bezpiecznymi dla młodego organizmu. Należy przede wszystkim unikać smażenia, soli i cukru; wybierajmy dla malucha potrawy gotowane lub pieczone. I pamiętajmy, by przy świątecznym stole podawać dzieciom te potrawy, które już znają. Święta nie są dobrym czasem na testowanie i poszerzanie menu najmłodszych. Mamy nadzieję, że te trzy wigilijne dania podbiją serce maluchów.
Krem z buraka na bazie „dorosłego" wigilijnego barszczu od 6. miesiąca życia
Krem z buraka na bazie „dorosłego" wigilijnego barszczu to zupa w sam raz dla malucha, któremu rozszerzamy dietę od 6. miesiąca życia. Urozmaicanie jadłospisu najmłodszym najlepiej rozpocząć właśnie od warzyw. Wśród nich burak to kandydat idealny - zawiera witaminy z grupy B, E, K, pektyny i błonnik, ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. No i do tego pięknie i atrakcyjnie dla malucha się czerwieni.
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Krem z buraka - składniki
3 kg surowych buraków
2 marchewki
4 ząbki czosnku
mały por
2 pietruszki
średni seler
duża szczypta majeranku
sok z jednej cytryny
3 łyżki cukru
kilka listków laurowych
łyżka ziela angielskiego
sól i mielony pieprz do smaku
łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Krem z buraka - przygotowanie
Wszystkie warzywa starannie myjemy. Buraki obieramy i kroimy w nieregularne kształty. Wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak, by całkowicie je zakryć. Nie dodawaj jej jednak zbyt dużo, żeby nie stracić barwy i intensywnego smaku!
Buraki zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy do nich marchewkę, seler, pietruszkę, por, liście laurowe oraz ziele. Nie przyprawiamy jeszcze ani solą, ani pieprzem, bo zupa może nabrać goryczy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości warzyw.
Odkładamy wybraną dla dziecka ilość buraka z ugotowaną włoszczyzną (tylko bez pora) i miksujemy na gładki krem, dodając buraczany wywar. Jeżeli dietę dziecka wzbogaciliśmy wcześniej o nabiał, możemy do kremu dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Krem z buraka jest gotowy.
Porcję dla dorosłych trzeba doprawić. W tym celu przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny (pomoże utrzymać kolor) oraz cukier, sól, pieprz, suszony majeranek. Delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy! Ten proces powtarzamy, aż nasz barszcz zacznie smakować dokładnie tak, jak lubimy.
Z barszczem jest jak z sałatką jarzynową - każdy lubi własną. A że w Polsce żyje około 38 milionów osób, to prawdopodobnie tyle właśnie jest najlepszych sposobów na jego doprawienie.
Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami po pierwszym roku życia
Z wody, smażone, z mięsem, kapustą, serem czy makiem. Kochamy naszą chlubę narodową - pierogi. Bez nich wigilijna wieczerza nie mogłaby się odbyć. Proste, choć pracochłonne, danie musi być postne, a kwaśna kapusta i grzyby leśne nie są odpowiednie dla najmłodszych. Drogi Rodzicu, zrób trochę słodkiego farszu. Twoje dziecko będzie Ci bardzo wdzięczne, a Ty nie będziesz się zamartwiał o jego wigilijny głód.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami - składniki
2 żółtka
łyżka cukru
300g białego sera półtłustego
łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z wyparzonych 3 mandarynek
3 mandarynki
Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami - przygotowanie
Biały ser mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Ubite dodajemy do sera. Ścieramy skórkę z wyparzonych mandarynek i dodajemy do sera wraz z ekstraktem waniliowym. Delikatnie mieszamy. Mandarynki obieramy ze skóry i białej błonki, kroimy w drobne nieregularne kształty i dodajemy do serowej masy.
Pieczony dorsz po grecku po drugim roku życia
Ryba po grecku jest znakomitym pomysłem na świąteczną kolację lub obiad i to jedna z tych potraw, którą możemy przygotować z myślą o dzieciach. Chuda ryba i warzywa to doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych oraz witamin.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Pieczony dorsz po grecku - składniki
400 g dorsza
10 ml oleju rzepakowego
marchewka
1/2 biała część pora
1/2 seler
pietruszka
mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
szczypta soli do smaku
szczypta cynamonu
łyżka masła
Pieczony dorsz po grecku - przygotowanie
Warzywa korzeniowe trzemy na tarce, pora kroimy na drobne kawałki. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni z olejem smażymy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziele i liście, dusimy całość ok. 25 min podlewając ¼ szklanki wody. Po tym czasie mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, masło i ok 10 ml wody. Dusimy kolejne 20 minut i doprawiamy delikatnie do smaku. Dorsza dobrze czyścimy. Doprawiamy szczyptą cynamonu i parujemy ok. 25 minut. Danie podajemy na ciepło lub zimno. To smaczne danie, które nie wymaga towarzystwa. Jest sycące i zdrowe.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku
mają jakieś znaczenia kultowe czy religijne, jak robili to nasi poprzednicy
z nami . To tylko wymysły aby w jak najszerszym stopniu sobie nas wszystkich
podporządkować i to na możliwie wielu płaszczyznach przez tak zwanych
kapłanów, szamanów czy innych chcących mieć nad nami przewagę.
Pokarmy wszystkie mają podstawowe zadanie nas żywić i to możliwie
w różnorodny sposób, ale nie mają żadnego znaczenia symbolicznego i to
obojętnie kto o tym stara się nas przekonać i w imię jakiejkolwiek idei.