Jadłospis dla dzieci, szczególnie tych najmłodszych, powinien być dostosowany do ich wieku oraz nawyków żywieniowych. Nie oznacza to jednak, że trzeba zmienić menu dla wszystkich. Niektóre z dań można zmodyfikować, zmieniając sposób ich przyrządzania, czy zastępując zakazane składniki innymi, bezpiecznymi dla młodego organizmu. Należy przede wszystkim unikać smażenia, soli i cukru; wybierajmy dla malucha potrawy gotowane lub pieczone. I pamiętajmy, by przy świątecznym stole podawać dzieciom te potrawy, które już znają. Święta nie są dobrym czasem na testowanie i poszerzanie menu najmłodszych. Mamy nadzieję, że te trzy wigilijne dania podbiją serce maluchów. 

Krem z buraka na bazie „dorosłego" wigilijnego barszczu od 6. miesiąca życia

Krem z buraka na bazie 'dorosłego' wigilijnego barszczu od 6. miesiąca życia.
Krem z buraka na bazie 'dorosłego' wigilijnego barszczu od 6. miesiąca życia.Fot. Justyna Lenart

Krem z buraka na bazie „dorosłego" wigilijnego barszczu to zupa w sam raz dla malucha, któremu rozszerzamy dietę od 6. miesiąca życia. Urozmaicanie jadłospisu najmłodszym najlepiej rozpocząć właśnie od warzyw. Wśród nich burak to kandydat idealny - zawiera witaminy z grupy B, E, K, pektyny i błonnik, ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. No i do tego pięknie i atrakcyjnie dla malucha się czerwieni.

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 90 minut

Krem z buraka - składniki

3 kg surowych buraków
2 marchewki
4 ząbki czosnku
mały por
2 pietruszki
średni seler
duża szczypta majeranku
sok z jednej cytryny
3 łyżki cukru
kilka listków laurowych
łyżka ziela angielskiego
sól i mielony pieprz do smaku
łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Krem z buraka - przygotowanie

Wszystkie warzywa starannie myjemy. Buraki obieramy i kroimy w nieregularne kształty. Wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak, by całkowicie je zakryć. Nie dodawaj jej jednak zbyt dużo, żeby nie stracić barwy i intensywnego smaku!

Buraki zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy do nich marchewkę, seler, pietruszkę, por, liście laurowe oraz ziele. Nie przyprawiamy jeszcze ani solą, ani pieprzem, bo zupa może nabrać goryczy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu aż do miękkości warzyw.

Odkładamy wybraną dla dziecka ilość buraka z ugotowaną włoszczyzną (tylko bez pora) i miksujemy na gładki krem, dodając buraczany wywar. Jeżeli dietę dziecka wzbogaciliśmy wcześniej o nabiał, możemy do kremu dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Krem z buraka jest gotowy. 

Porcję dla dorosłych trzeba doprawić. W tym celu przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny (pomoże utrzymać kolor) oraz cukier, sól, pieprz, suszony majeranek. Delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy! Ten proces powtarzamy, aż nasz barszcz zacznie smakować dokładnie tak, jak lubimy.

Z barszczem jest jak z sałatką jarzynową - każdy lubi własną. A że w Polsce żyje około 38 milionów osób, to prawdopodobnie tyle właśnie jest najlepszych sposobów na jego doprawienie.

Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami po pierwszym roku życia

Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami po pierwszym roku życia.
Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami po pierwszym roku życia.Fot. Justyna Lenart

Z wody, smażone, z mięsem, kapustą, serem czy makiem. Kochamy naszą chlubę narodową - pierogi. Bez nich wigilijna wieczerza nie mogłaby się odbyć. Proste, choć pracochłonne, danie musi być postne, a kwaśna kapusta i grzyby leśne nie są odpowiednie dla najmłodszych. Drogi Rodzicu, zrób trochę słodkiego farszu. Twoje dziecko będzie Ci bardzo wdzięczne, a Ty nie będziesz się zamartwiał o jego wigilijny głód.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami - składniki

2 żółtka
łyżka cukru
300g białego sera półtłustego
łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z wyparzonych 3 mandarynek
3 mandarynki 

Farsz na pierogi z białym serem i mandarynkami - przygotowanie

Biały ser mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Ubite dodajemy do sera. Ścieramy skórkę z wyparzonych mandarynek i dodajemy do sera wraz z ekstraktem waniliowym. Delikatnie mieszamy. Mandarynki obieramy ze skóry i białej błonki, kroimy w drobne nieregularne kształty i dodajemy do serowej masy. 

Pieczony dorsz po grecku po drugim roku życia

Pieczony dorsz po grecku po drugim roku życia.
Pieczony dorsz po grecku po drugim roku życia.Fot. Justyna Lenart

Ryba po grecku jest znakomitym pomysłem na świąteczną kolację lub obiad i to jedna z tych potraw, którą możemy przygotować z myślą o dzieciach. Chuda ryba i warzywa to doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych oraz witamin.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Pieczony dorsz po grecku - składniki

400 g dorsza
10 ml oleju rzepakowego
marchewka
1/2 biała część pora
1/2 seler
pietruszka
mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
szczypta soli do smaku
szczypta cynamonu
łyżka masła

Pieczony dorsz po grecku - przygotowanie

Warzywa korzeniowe trzemy na tarce, pora kroimy na drobne kawałki. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni z olejem smażymy do zeszklenia. Dodajemy warzywa, ziele i liście, dusimy całość ok. 25 min podlewając ¼ szklanki wody. Po tym czasie mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, masło i ok 10 ml wody. Dusimy kolejne 20 minut i doprawiamy delikatnie do smaku. Dorsza dobrze czyścimy. Doprawiamy szczyptą cynamonu i parujemy ok. 25 minut. Danie podajemy na ciepło lub zimno. To smaczne danie, które nie wymaga towarzystwa. Jest sycące i zdrowe.

Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.

Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku