Korzenne pierniczki szwedzkie

Korzenne pierniczki szwedzkieKorzenne pierniczki szwedzkie shutterstock.com

Na 100 sztuk
Przygotowanie 60 minut

Korzenne pierniczki szwedzkie - składniki

250 g masła
280 g płynnego miodu
170 g cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
łyżka mielonego kardamonu
łyżka mielonych goździków
łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1-2 torebki herbaty miętowej
łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1,5 kg mąki plus mąka do podsypania

Korzenne pierniczki szwedzkie - przygotowanie

Masło i miód rozpuszczamy w rondlu, mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Do dużego naczynia wsypujemy cukier, cynamon, kardamon, goździki, imbir, pieprz i herbatę miętową wyjętą z torebek. Wlewamy masło z miodem, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 200 ml letniej wody, mieszamy jeszcze raz. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą oczyszczoną, dodajemy do ostudzonej mieszaniny i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto (będzie rzadkie, ale zgęstnieje). Naczynie ściśle przykrywamy folią, żeby odciąć dostęp powietrza, wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy i lekko wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na płacie folii na grubość 2-3 mm. W każdym wykałaczka robimy dziurki do przeciągnięcia sznurka  do powieszenia na choince.

Wykrawamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 4-6 minut na środkowej półce w piekarniku w temp. 200 st.

Kruche ciasteczka na choinkę

Kruche ciasteczka na choinkeKruche ciasteczka na choinke shutterstock.com

Na 40 sztuk 
Przygotowanie 40 minut

Kruche ciasteczka na choinkę - składniki

150 g zimnego masła
200 g mąki
2 ugotowane żółtka
60 g zmielonych orzechów laskowych
łyżeczka przyprawy do pierników
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru kandyzowanego
mąka do podsypania i do blachy
białko 
cukier do posypania

Kruche ciasteczka na choinkę - przygotowanie

Masło siekamy nożem razem z mąką i ugotowanymi żółtkami. Dodajemy zmielone orzechy, przyprawę do pierników, cukier puder i cukier kandyzowany, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm, wykrawamy foremkami ciasteczka. W niektórych robimy wykałaczką dziurki – po upieczeniu będzie można przewlec przez nie ozdobny sznureczek i powiesić na choince. Układamy na oprószonej mąką blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem dekoracyjnym. Pieczemy 15-18 minut w temp. 180 st., aż się zarumienią.

Proste pierniczki

Pierniczki Pierniczki  Fot. Arkadiusz Scichocki / AG

Na blachę ciasteczek
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 20 minut

Proste pierniczki - składniki

125 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
160 g płynnego miodu
390 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej

Proste pierniczki - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki.

Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. W każdym wykałaczką robimy dziurkę. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczkiLukrowane pierniczki Karolina Zajkowska

Na około 20 pierniczków
Przygotowanie: 45 minut

Lukrowane pierniczki - składniki

400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
jajko
kilka łyżek ciepłej wody
Lukier:
120 g cukru pudru
odrobina ciepłej wody
kilka kropli soku z cytryny

Lukrowane pierniczki - przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy i dodajemy jajko.

Wyrabiamy ciasto około 15 minut, dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż uzyskamy zwartą i gładką masę.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki o grubości około 5 mm, a później wykrawamy dowolne kształty i w każdym wykałaczką robimy dziurkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Zaraz po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać.

Kiedy ciastka całkiem ostygną, można zabrać się za lukrowanie. Mieszamy wszystkie składniki lukru, lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania.

Ciasteczka imbirowe ludziki

Ciasteczka imbirowe ludzikiCiasteczka imbirowe ludziki Karolina Zajkowska

Na 12-15 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut

Ciasteczka imbirowe ludziki - składniki

150 g masła
80 g cukru trzcinowego
250 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki miodu spadziowego

Ciasteczka imbirowe ludziki - przygotowanie

Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, przesiewamy mąkę, sodę oraz imbir,  dodajemy miód, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią do żywności i chłodzimy około 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy ludziki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykałaczką robimy dwa nacięcia w cieście, tak aby później nawlec ciastka na tasiemkę.

Pieczemy 10-15 minut, aż się zarumienią. Po ostudzeniu delikatnie poszerzamy wykałaczką nacięcia i nawlekamy ciastka na tasiemkę. Możemy je udekorować lukrem lub kolorową posypką.

Ciasteczka imbirowe ludziki: przydadzą się wykałaczki oraz ozdobna wstążka, na którą nawleczemy ludzikiCiasteczka imbirowe ludziki: przydadzą się wykałaczki oraz ozdobna wstążka, na którą nawleczemy ludziki Karolina Zajkowska

Ciasteczka imbirowe ludziki - delikatnie poszerzamy wykałaczką otwory i przeciskamy nią wstążkęCiasteczka imbirowe ludziki - delikatnie poszerzamy wykałaczką otwory i przeciskamy nią wstążkę Karolina Zajkowska

Do ludzikowego łańcucha wybierzcie miękką wstążkę, która łatwo przechodzi przez otwory w ciasteczkach. Uśmiechu nigdy za dużo, bawcie się, zmieniając kształty ciasteczek i lukrując je wedle fantazji.

Ciasteczka imbirowe ludziki na wstążkę nawlekamy wszystkie ciasteczka i wieszamy na choinceCiasteczka imbirowe ludziki na wstążkę nawlekamy wszystkie ciasteczka i wieszamy na choince Karolina Zajkowska