Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Sałatka śledziowo-fasolowa - składniki
200 g białej fasoli średniej wielkości
6 płatów śledziowych z oleju
cebula
strąk żółtej papryki
4–6 ogórków konserwowych
po 2 łyżki kaparów i ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki oliwy
pieprz
Sos:
czubata łyżka musztardy
4 łyżki oliwy
szczypta tymianku
Sałatka śledziowo-fasolowa - przygotowanie
Fasolę zalewamy gorącą wodą. Gdy wystygnie, odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (60-90 minut). Odcedzamy i studzimy.
Śledzie osączamy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w półplasterki.
Mieszamy z fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni i natką (trochę zostawiamy do dekoracji).
Z musztardy, oliwy, 3 łyżek wody i roztartego tymianku przyrządzamy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, doprawiamy.
Przekładamy do salaterki i posypujemy resztą natki.