Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Sandacz faszerowany - składniki
ok. 1 kg sandacza
250 g filetu z sandacza (bez skóry)
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
jajko i żółtko
80 ml śmietanki 30-proc.
50 g szyjek rakowych
4 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
3 łyżki posiekanego koperku
Sandacz faszerowany - przygotowanie
Rybę rozcinamy wzdłuż na pół od strony brzucha, nie przecinając skóry na grzbiecie, i rozkładamy ją tak, by mięso trzymało się grzbietu. Usuwamy ości, a w miejscach, gdzie sandacz jest najgrubszy, ścinamy nadmiar mięsa – powinno mieć ok. 7 mm grubości. Dzięki temu warstwa mięsa ryby równomiernie otoczy farsz, będzie widoczna i wyczuwalna w całej potrawie.
Rybę układamy na folii aluminiowej skórą do dołu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową od strony mięsa. Miksujemy ścinki ryby z filetem, jajkiem, żółtkiem i śmietanką. Dodajemy szyjki rakowe, paprykę, koperek, przyprawiamy, mieszamy. Farsz nakładamy na rybę i rozsmarowujemy, pozostawiając wolne brzegi o szerokości 3 cm. Zawijamy rybę ciasno w folię, układamy w naczyniu z gorącą wodą; woda powinna sięgać do 2/3 wysokości ryby.
W tak przygotowanej kąpieli pieczemy rybę 45 minut w 150 st. Studzimy, kroimy w plastry.