Dla 8-10 osób
Czas przygotowania farszu: 15 minut

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - składniki

ciasto według przepisu podstawowego
Farsz:
400 g suszonych śliwek
łyżka cukru lub miodu
3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cynamon do posypania

Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - przygotowanie

Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego.
Na farsz suszone śliwki płuczemy, zalewamy na noc wodą, osączamy (zalewę możemy wykorzystać np. do wigilijnego kompotu). Miksujemy z cukrem i orzechami (połowę posiekanych orzechów możemy zostawić do dekoracji). Mieszamy z posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową, ew. dolewamy łyżkę koniaku lub rumu. Napełniamy pierogi i gotujemy według instrukcji.
Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Posypujemy cynamonem i pozostałymi orzechami.