Na 12-15 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut

Ciasteczka imbirowe - składniki

150 g masła
80 g cukru trzcinowego
250 g mąki 
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki miodu, np. spadziowego

Ciasteczka imbirowe - przygotowanie

Masło i cukier miksujemy lub ucieramy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę, sodę oraz imbir przez sito o drobnych oczkach. Dodajemy miód, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności, wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka, np. ludziki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wykałaczką robimy dwa nacięcia w cieście - po upieczeniu nawleczemy przez nie tasiemkę. Pieczemy 10-15 minut w 180 st., aż ciasteczka się zarumienią. Studzimy, delikatnie poszerzamy wykałaczką nacięcia i nawlekamy ciastka na tasiemkę. Dekorujemy lukrem lub kolorową posypką.