Dla 10 osób
Przygotowanie 20 minut

Kompot z suszonych owoców – składniki:

  • 400 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek wędzonych
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych śliwek z pestkami
  • 100 g małych, ciemnobrązowych rodzynek
  • skórka skrojona z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
  • laska cynamonu (ok. 10 cm)
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek (ok. 5 cm)
  • laski wanilii
  • 4 goździki

Jak zrobić kompot z suszonych owoców:

1. Suszone owoce, rodzynki i skórkę z cytryny (cienko skrojoną, bez białej gąbczastej masy) wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon, anyż, wanilię i goździki, wlewamy 2-3 l zimnej wody.

2. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na maleńkim ogniu.

3. Zdejmujemy z ognia, garnek przykrywamy i odstawiamy na noc.

4. Rano kompot przecedzamy. Podajemy bez dosładzania.