Dla 10 osób
Przygotowanie 20 minut
Kompot z suszonych owoców – składniki:
- 400 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych gruszek wędzonych
- 100 g suszonych moreli
- 200 g suszonych śliwek z pestkami
- 100 g małych, ciemnobrązowych rodzynek
- skórka skrojona z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
- laska cynamonu (ok. 10 cm)
- gwiazdka anyżu
- kawałek (ok. 5 cm)
- laski wanilii
- 4 goździki
Jak zrobić kompot z suszonych owoców:
1. Suszone owoce, rodzynki i skórkę z cytryny (cienko skrojoną, bez białej gąbczastej masy) wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon, anyż, wanilię i goździki, wlewamy 2-3 l zimnej wody.
2. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na maleńkim ogniu.
3. Zdejmujemy z ognia, garnek przykrywamy i odstawiamy na noc.
4. Rano kompot przecedzamy. Podajemy bez dosładzania.