Na 12-14 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni
Piernik kakaowy – składniki:
- masło i tarta bułka do formy
- 260 g mąki
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki: mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, przyprawy do pierników
- 3 jajka
- 100 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 160 g płynnego miodu
- 5 łyżek mleka
Piernik kakaowy – przygotowanie:
Podłużną formę o długości ok. 23 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.
Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z kakao i mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku. Masę wlewamy do miski z mąką i dodając mleko, mieszamy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 40-50 minut albo tak długo, aż wbity w piernik patyczek będzie suchy.
Po całkowitym ostudzeniu szczelnie zawijamy piernik i odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Możemy też wcześniej przekroić piernik na pół i przełożyć go np. powidłami.