Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Ryba po grecku - składniki:
800 g filetów np. z mintaja, morszczuka, dorsza, miruny, soli (mogą też być mrożone dobrej jakości)
1/2 cytryny
sól
biały pieprz
6 marchewek
2 pietruszki
1/2 selera
2 pory
3 cebule
2 liście laurowe
5-6 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczka musztardy
szczypta cynamonu
olej
4 łyżki mąki
jajko (opcjonalnie)
Ryba po grecku - przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy (jeśli są mrożone, rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami). Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, będą jędrne i nie będą się rozpadać podczas smażenia, delikatnie solimy i posypujemy białym pieprzem, odstawiamy na 20-30 minut.
Marchewki, pietruszki, seler obieramy, płuczemy. Z porów usuwamy zewnętrzne liście i zielone części, a resztę dokładnie płuczemy. Cebule obieramy. Pory kroimy w półplasterki, cebule siekamy, marchewki, seler i pietruszki kroimy w zapałki (julienne) lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę i pora, smażymy 2-3 minuty i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy je na średnim ogniu kilka minut. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, mieszamy i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dolewamy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat, doprawiamy solą, musztardą i szczyptą cynamonu. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty i usuwamy listki laurowe i ziarna przypraw.
Rybę obtaczamy w mące i roztrzepanym jajku (opcjonalnie), smażymy na oleju z obu stron ok. 15 minut. Po usmażeniu filety odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i obkładamy warzywami. Podajemy na gorąco lub zimno.