Dla 10 osób
Przygotowanie: 90 minut
Rolada z dwóch mięs - składniki:
1 kg szynki wieprzowej
600 g filetu z piersi kurczaka
150 g niesolonej słoniny
4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki whisky
sól, pieprz
Rolada z dwóch mięs - przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Ostrym nożem rozkrawamy szynkę w taki sposób, by uzyskać możliwie duży i niezbyt gruby płat mięsa. Każdy kawałek filetu z piersi kurczaka przekrawamy na połowy (jak na kotlety). Mięso oprószamy solą i pieprzem. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Na blacie układamy płat szynki, smarujemy musztardą, posypujemy natką pietruszki i pokrojoną słoniną, skrapiamy whisky. Pośrodku układamy „ścieżkę” z kawałków kurczaka. Mięso ciasno rolujemy, związujemy białą bawełnianą nicią kuchenną. Wkładamy do żaroodpornej formy, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Pieczemy ok. 75 minut w temp. 180-200 st., podlewając wytwarzającym się sosem. Kiedy zupełnie ostygnie, zdejmujemy nici i kroimy.