Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowym - składniki:

1 kg podudzi kurczaka
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego rozmarynu
4 łyżki oleju
200 ml bulionu drobiowego
125 ml białego wytrawnego wina
2 cytryny
4 łyżki łagodnej musztardy kremowej
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz cytrynowy

Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowym - przygotowanie:

Podudzia płuczemy w zimnej wodzie, dzielimy na małe części. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, nacieramy tymiankiem i rozmarynem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na złoto ze wszystkich stron. W garnku zagotowujemy bulion z winem, wkładamy obsmażone kawałki kurczaka. Zmniejszamy płomień, przykrywamy, dusimy około 30 minut. Z cytryn wyciskamy sok, mieszamy z musztardą, dodajemy do garnka, na minimalnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut. Odlewamy trochę gorącego sosu do kubeczka, rozprowadzamy w nim kremówkę, wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy.