Dla 12 osób, przygotowanie: 45 minut

Rolada bakaliowa - składniki

200 g masła • 150 g cukru • 4 łyżki ciemnego kakao • torebka galaretki cytrynowej • 200 g jasnych herbatników • opakowanie prostokątnych wafli andrutów (ok. 100 g) • 150 g rodzynek • 100 g obranych migdałów • 100 g wyłuskanych dowolnych orzechów • 100 g suszonych moreli

Rolada bakaliowa - sposób przygotowania

Masło wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy 2 łyżki wody, podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania. Dodajemy cukier roztarty z kakao i łyżką zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozrabiamy w szklance wrzątku, studzimy. Herbatniki wyjmujemy do miski, miażdżymy tłuczkiem. Z paczki wafli odkładamy dwa, resztę miażdżymy razem z herbatnikami. Odłożone wafle układamy na blacie obok siebie, przykrywamy lekko wilgotną ściereczką. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy pokruszone herbatniki i wafle oraz rozdrobnione bakalie. Wlewamy tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy. Ze zmiękczonych wafli zdejmujemy ściereczkę, na każdym rozsmarowujemy połowę masy. Zachowując ostrożność, zwijamy każdy z rulonów jak roladę, zawijamy oddzielnie w czyste ściereczki i wstawiamy do lodówki, by masa stężała. Kroimy po kilku godzinach.