Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Duszony w winie karp z wiśniami - składniki

50 g rodzynek
4 filety z karpia
sól, pieprz
4-5 cebul (250 g)
2 małe marchewki
50 g masła
łyżka mąki
500 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łodyżki świeżego tymianku
listek laurowy
łyżeczka cukru
goździk
szklanka wiśni z kompotu (bez soku)

Duszony w winie karp z wiśniami - przygotowanie

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy 15 minut. Osączamy. Filety z karpia myjemy, suszymy, przyprawiamy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Cebule obieramy, siekamy. Marchewki czyścimy, myjemy, kroimy na plasterki.
Masło topimy na patelni, wkładamy cebule, marchewki i osączone rodzynki, podsmażamy kilka minut. Posypujemy przesianą mąką, mieszamy. Wlewamy czerwone wino, mieszamy. Dodajemy listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i wiśnie, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, często mieszając. Ew. przyprawiamy. 
Połowę sosu przelewamy do żaroodpornej formy, układamy ryby, zalewamy resztą sosu. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na pół godziny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 30 minut.
Jeśli chcemy, by sos był gęstszy, karpia wyjmujemy, a sos zlewamy do rondelka i redukujemy na małym ogniu, dodając pod koniec łyżkę zimnego masła.