Dla 5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pstrąg z pieca podany z sosem orzechowym - składniki

4 łyżki sosu sojowego
łyżka oliwy
mała papryczka chili
szalotka
łyżeczka skórki startej z limonki
5 filetów z pstrąga
Sos orzechowy:
pół papryczki chili
250 ml mleka kokosowego
łyżeczka startego świeżego imbiru
2-3 łyżki sosu sojowego
sok i skórka starta z limonki (lub cytryny)
sól, pieprz
3 łyżki masła orzechowego
kilka łodyżek posiekanej natki 

Pstrąg z pieca podany z sosem orzechowym - przygotowanie

Na marynatę sos sojowy mieszamy z oliwą, posiekanym chili i posiekaną szalotką. Dodajemy skórkę startą z limonki, mieszamy. Pstrągi kroimy wszerz na pół i smarujemy marynatą. Przykrywamy folią do żywności i marynujemy 30 minut w lodówce. Ryby układamy na lekko natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 30 minut.
Sos orzechowy: papryczkę chili siekamy, wkładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, sos sojowy, sok i skórkę z limonki. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rondelek zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Sos posypujemy posiekaną natką i polewamy upieczone pstrągi.