Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - składniki 

500 g filetów śledziowych
500 ml oliwy (możemy też użyć oleju sezamowego)
laska cynamonu (długość 5 cm)
łodyga trawy cytrynowej
3 suszone papryczki chili
4 goździki
4 ziarenka kardamonu
Pasta piernikowa:
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
mielony imbir
250 g startego piernika (najlepiej podsuszonego)
250 g posiekanych orzechów włoskich

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - przygotowanie

Filety śledziowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do słoika. Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy laskę cynamonową, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu podgrzewamy 20 minut (pamiętajmy, by utrzymywać temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st. Zalewamy śledzie w słoiku - powinny być przykryte zalewą - i potrząsamy słoikiem. Ważne, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.